Uutiset

2024

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari järjestetään Tampereen Metsossa (Lehmus-sali) perjantaina 26. huhtikuuta klo 10–16

Marko Niemelä. Kuva: Kristiina Hoikka

Suomen musiikkirjastoyhdistys täyttää tänä vuonna 45 vuotta. Merkkivuoden kunniaksi yhdistys on kutsunut mukaan yhdistyksen entisiä puheenjohtajia. Luvassa on muistoja, mielipiteitä ja keskustelua. Iltapäivällä kerrotaan Vapriikin Manserock-näyttelystä ja sen taustoista. Lisäksi kuullaan esitelmä Rovaniemen markkinoiden menneistä äänimaisemista.

Seminaarin ohjelma

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton, mutta pyydämme ilmoittautumaan verkkolomakkeella (tulossa) tarjoilun järjestämistä varten.

Tervetuloa!

2023

Marko Niemelä musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtajaksi

Marko Niemelä. Kuva: Kristiina HoikkaSuomen musiikkikirjastoyhdistyksen sääntömääräinen syyskokous pidettiin etänä 30.11. Syyskokous valitsi yhdistyksen uudeksi puheenjohtajaksi Marko Niemelän (Rovaniemen kaupunginkirjasto). Niemelä jatkaa yhdistyksen vetämistä Jaska Järvilehdon puheenjohtajuuden jälkeen.

Kuva: Kristiina Hoikka

Uusi Intervalli ulkona

Intervalli 2/2023.Intervallissa (pdf 2/2023) teemana IAML Cambridge 2023.

Kansainvälisestä kongressista kertovat omine näkökulmineen Tiina Tolonen, Jaska Järvilehto, Maaria Harviainen, Ilona Heinonen ja Ilkka Mikkola. Mukana myös Taidekirjasto Sigyn sekä Lahden konservatorion kirjastonhoitaja Matti Rantasen haastattelu.

Yhteys toimitukseen: teetolonen@gmail.com. Lisää infoa Intervallin kotisivulta.

Intervallin pdf-vuosikerrat.

Intervalli-ennakossa esillä turkulainen Taidekirjasto Sigyn

Silja Hammo ja Suvi Pukero, Taidekirjasto Sigyn 9.10.2023. Kuva: Tuomas PelttariTulevan Intervallin ennakkoartikkeli Taidekirjasto Sigyn, Aurajoen rannalla on julkaistu, äänessä kirjaston työntekijät Silja Hammo ja Suvi Pukero.

Intervalli 2/2023 julkaistaan marraskuun lopulla, teemana IAML 2023 Cambridge.

Lisätietoja Intervallin kotisivulta
▶️ intervalli.fi

Syyskokous 30.11.

Syyskokous etänä 30.11. klo 17–18

MusiikkikirjastoyhdistysSuomen musiikkikirjastohdistys ry:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 30. marraskuuta etänä. Teams-kokous alkaa klo 17.00.

Ja HUOM! 🙂 Yhdistys hakee hallitukseen uusia jäseniä mukaan vaikuttamaan. Jos olet kiinnostunut, niin lähetä sähköpostia puheenjohtaja Jaska Järvilehdolle [jaska.jarvilehto@gmail.com].

Uusi Intervalli marraskuussa  Haussa vierailevia kirjoittajia

Intervalli logoIntervallin seuraava numero julkaistaan marraskuussa. Lehdessä 2/2023 on esillä mm. viime heinäkuisen IAML-kongressin satoa Cambridgestä.

Kuva: Milja Vanhanen
Haluatko kirjoittaa Intervalliin?

Vierailevia kirjoittajia haetaan parhaillaan, ja seuraavan numeron artikkeleiden deadline on lokakuun lopussa. Ota yhteyttä: teetolonen@gmail.com.

Musiikkikirjastoalan yhteinen verkkolehti ilmestyy kaksi kertaa vuodessa. 
▶️ www.intervalli.fi ▶️ Musiikki kuuluu kaikille
📷 Milja Vanhanen

Intervalli 1/2023 on ulkona

Intervalli 1 2023 kansiIntervalli-lehden odotettu pdf-numero 1/2023 on julkaistu 29. kesäkuuta. 65-sivuinen verkkolehti sisältää 16 artikkelia musiikki- ja kirjastoasiaa.

Vinkiksi lukijalle: pdf-lehden sisältösivun otsikot vievät yhdellä klikkauksella suoraan artikkeliin.

Osa uuden lehden artikkeleista on jo luettavissa blogissa Musiikki kuuluu kaikille.

Lisätietoja kotisivulta intervalli.fi

Pia Shekhterin raportti musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarista

Pia Shekhter. Kuva: Johan WingborgMusiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarin vieraana ollut IAMLin presidentti Pia Shekhter kirjoitti tunnelmista Helsingissä IAMLin kotisivulle: Spring Seminar with the Finnish IAML Branch. Shekhterin raportin ohessa on myös kuvitusta seminaarista.

Kuva 📷 Johan Wingborg

Ilari Reuhkala ja kirjastotilastot • Intervalli 1/2023

Ilari ReuhkalaKirjastonhoitaja Ilari Reuhkala kirjoittaa Intervalli-ennakossa Kirjastotilastot ja CD-levyn moniuloitteinen kohtalo siitä, miten äänitehankinnan ja lainauksen kehitys kulki vuonna 2022. Intervalli-ennakot julkaistaan blogissa Musiikki kuuluu kaikille.

Stay tuned for more! ▶️ intervalli.fi ▶️ Musiikki kuuluu kaikille

Intervalli 1/2023 julkaistaan kesäkuussa

Intervalli 1/2023 julkaistaan kesäkuussa.Vuoden ensimmäinen Intervalli-lehden numero on luvassa kesäkuussa. Tulevan pdf-lehden kansi julkistettiin 27.4. kun ennakkoina on luettavissa kolme artikkelia.

Kirjasto soikoon! Helsingin kaupunginkirjaston musiikkipalvelut laajenivat radioon Ilkka Mikkola
Suomalaista kuoromusiikkia Amerikan-markkinoille – ACDA 2023 Cincinnati Kari Laitinen
Rockantropologi Timo Saarniemen laaja maailma Santeri Skofelt

Stay tuned for more! ▶️ intervalli.fi

Kevätseminaarin 27.4. ohjelma valmis • Ilmoittaudu mukaan

Jaska Järvilehto. Kuva: Marjukka Mäkinen / YleSuomen musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari järjestetään Helsingin Pasilan kirjaston auditoriossa torstaina 27. huhtikuuta klo 10–16

Aamupäivän ohjelma sisältää esityksiä ja keskustelua musiikkikirjastojen ja musiikkikirjastoyhdistysten toiminnasta meillä ja naapurimaissamme. Iltapäivällä puolestaan vuorossa on ajankohtaista asiaa kotimaamme musiikki- ja kirjastokentältä.

Seminaari on kaikille avoin ja maksuton, mutta pyydämme ilmoittautumaan verkkolomakkeella tarjoilun järjestämistä varten: Ilmoittautuminen kevätseminaariin 2023.

Tervetuloa mukaan!

Ohjelma

10.00–12.00 Music libraries and music librarianship today

Presentations and a panel discussion in light of the Danish Music Library Association being dissolved last year (article in Intervalli 2/2022).

Heidi HeinmaaEstonian Music Library Association
Jaska JärvilehtoFinnish Music Library Association
Gunnel JönssonSwedish Music Library Association 
Tone Nøtvik JakobsenNorwegian Music Library Association 
Pia Shekhter, President, The International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres 

12.00–13.00 Lounas (omakustanteinen)

13.00–13.25 Muska-ryhmä: musiikintiedonhaku.fi-verkkopalvelun esittely
Musiikkioppilaitoskirjastolaisten työryhmä Muskan jäsenet esittelevät työryhmän toteuttamaa musiikin tiedonhaun opetuksessa vapaasti hyödynnettävää avointa verkkoaineistoa.

13.25–13.50 Yrjö Mannersalo – Muusikon muotokuva
Jaakko Lind kertoo panimomestari-muusikko Yrjö Mannersaloa käsittelevästä teoksestaan Yrjö Mannersalo – Muusikon muotokuva, joka julkaistiin verkkojulkaisuna maaliskuussa 2023 Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisusarjassa.

13.50–14.15 Musiikkimuseo Fame
Museonjohtaja Olli Ilmolahti kertoo Pasilassa sijaitsevan Musiikkimuseo Famen toiminnasta. 

14.15–14.25 Suomen kirjastopalvelu oy:n tervehdys
Kevätseminaarin yhteistyökumppani esittäytyy.

14.25–14.45 Kahvitarjoilu
Kirjastopalvelu tarjoaa virvokkeita seminaarin osallistujille.

14.45–15.30 Säveltäjä- ja muusikkonaisten historiantutkimus: arkistoaineistoja kartoittamassa
Nuppu Koivisto-Kaasikin esityksessä keskitytään erityisesti Susanna Välimäen ja Koivisto-Kaasikin Sävelten tyttäret -hankkeessa karttuneisiin kokemuksiin ja ajatuksiin. Kirja Sävelten tyttäret: säveltävät naiset Suomessa 1800-luvulta 1900-luvulle (SKS 2023) julkaistaan syksyllä.

#kevätsemma23 #IAMLFinland
Uutiset • Facebook • Instagram • Twitter

ACDA 2023 Cincinnati • Toinen Intervalli-ennakko julkaistu

ACDA 2023: Music Finland. Kuva: Kari LaitinenKari Laitisen (Music Finland) Intervalli-artikkeli Suomalaista kuoromusiikkia Amerikan-markkinoille – ACDA 2023 Cincinnati löytyy blogista Musiikki kuuluu kaikilleIntervallin 1/2023 pdf julkaistaan lähiaikoina.

Lisätietoja: www.intervalli.fi.

Kevään Intervallin ennakkoartikkeli ulkona

Timo Saarniemi ja Santeri Skofelt. Kollaasi: Tuomas PelttariIntervalli-lehden 1/2023 ennakkona tulee Santeri Skofeltin artikkeli Rockantropologi Timo Saarniemen laaja maailma.

Lisätietoja: www.intervalli.fi.

Kevätseminaarin 27.4. ohjelma julkaistu • Ilmoittaudu mukaan

Jaska Järvilehto. Kuva: Marjukka Mäkinen / YleSuomen musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari 2023 järjestetään Helsingin Pasilan kirjaston auditoriossa torstaina 27. huhtikuuta klo 10–16. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Ohjelman ja ilmoittautumislinkin löydät seminaarisivulta.

Kuva: Marjukka Mäkinen / Yle

#kevätsemma23 #IAMLFinland #SMKY
Suomen musiikkikirjastoyhdistysFacebookInstagramTwitter

Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari järjestetään 27.4. Helsingissä

Jaska Järvilehto. Kuva: Marjukka Mäkinen / YleMusiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari järjestetään Helsingissä torstaina 27. huhtikuuta klo 10–16. Seminaaripaikka varmistuu lähempänä tapahtumana ajankohtaa. Seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Saamme seminaariin vieraiksi kollegoita muista pohjoismaista sekä Virosta. Aamupäivän ohjelma sisältää esityksiä ja keskustelua musiikkikirjastojen ja musiikkikirjastoyhdistysten toiminnasta naapurimaissamme. Iltapäivällä puolestaan vuorossa on ajankohtaista asiaa kotimaamme musiikkikirjastokentältä.

Seminaarin ohjelma ja seminaaripaikka vahvistuvat myöhemmin, jolloin myös seminaarin ilmottautuminen avataan. Merkitse päivämäärä jo nyt kalenteriisi ja seuraa yhdistyksen tiedotuskanavia!

#kevätsemma23 #IAMLFinland #SMKY

Suomen musiikkikirjastoyhdistysFacebookInstagramTwitter

Kuva: Marjukka Mäkinen / Yle

Jaakko Lindin verkkokirja Yrjö Mannersalosta julkaistu

Jaakko Lind: Yrjö Mannersalo – Muusikon muotokuva (Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2023).Jaakko Lindin kirjoittama 56-sivuinen teos Yrjö Mannersalo – Muusikon muotokuva on julkaistu musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisusarjassa.

Intervallin 2/2022 artikkelit myös blogissa

Intervalli 2/2022. Kannen kuva: Tiina TolonenIntervalli-lehden numeron 2/2022 artikkelit ovat luettavissa ja kommentoitavissa kirjastoblogissa Musiikki kuuluu kaikille. Loputkin artikkelit on toimitettu tammikuun 2023 aikana. Blogin kautta artikkeleita on helppoa jakaa eteenpäin.

Huom! Vain pdf-lehdestä luettavia tekstejä on kaksi: Ivarin syyspuhuri ja Pauliina Isomäen Huipputarjous.

2022

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen syysseminaarin nauhoitukset katsottavissa 4.1.2023 asti

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen syysseminaari järjestettiin keskiviikkona 7. joulukuuta 2022. Seminaarin ohjelmatallenteet (alla) ovat katsottavissa vuodenvaihteen yli 22.12.–4.1.

Kaupunginorkesteri kirjastossa [54:43]

Valtteri Pokela, Helsingin kaupunginorkesteri
Jeroen Serbechts, ex-Helsingin kaupunginorkesteri
Jukka Halttunen, Helsingin kaupunginkirjasto

Hyvinvoiva kirjasto [53:10]

Riikka Rajala
Suomen kirjastoseura

Syysseminaarin 7.12.2022 ohjelma.

Kuulimme Helsingin kaupunginorkesterin ja Helsingin kaupunginkirjaston tapahtumayhteistyöstä sekä siitä, miten ja miksi Suomen kirjastoseuran mentorointiohjelmalla on pyritty edistämään hyvinvointia ja yhteisöllisyyttä kirjastoissa.

Kaupunginorkesteri kirjastossa

Kaupunginorkesteri kirjastossa. Kuva: Maarit KytöharjuHelsingin kaupunginorkesterin ja Helsingin kaupunginkirjaston yhdessä järjestämä kamarimusiikkikiertue järjestettiin tänä syksynä jo kolmannen kerran, kun orkesterin muusikoiden muodostamat kokoonpanot esiintyvät kahdessatoista Helsingin lähikirjastossa. Runsaasti lämmintä palautetta keränneistä tapahtumista kertoivat tämän syksyn kiertueen tuottaja Valtteri Pokela ja vuosien 2020 ja 2021 kiertueet tuottanut Jeroen Serbechts Helsingin kaupunginorkesterista sekä Jukka Halttunen Helsingin kaupunginkirjastosta.

Lisätietoa konserteista (Helmet.fi)

Hyvinvoiva kirjasto

Syysseminaarissa 2022 ohjelmassa 7. joulukuuta: Riikka Rajala ja Helsingin Kaupunginorkesteri kirjastossa.Suomen kirjastoseuran järjestösihteeri Riikka Rajala kertoi keväällä 2023 järjestettävästä Hyvinvoiva (työ)yhteisö -mentorointiohjelmasta. Ohjelmassa keskityttiin hyvinvoivaan yhteisöön kirjastoissa. Kuinka työyhteisö tuo iloa kaikkien arkeen? Kuinka saada myös asiakkaat osaksi kirjaston yhteisöä? Ohjelma on suunniteltu kirjastokentältä tulleen palautteen perusteella ja tavoitteena on vahvistaa kirjastoalan ammattilaisten osaamista.

Lisätietoa mentorointiohjelmasta (Suomenkirjastoseura.fi)

Yhdistyksen syyskokous klo 16

Musiikkikirjastoyhdistyksen syyskokous pidetään syysseminaarin jälkeen klo 16–17.

Intervalli 2/2022 on julkaistu

Intervalli 2/2022. Kannen kuva: Tiina TolonenSyksyn Intervalli (pdf) on ulkona 21. marraskuuta. Saat pdf-lehden auki kansikuvasta tai otsikon linkistä. Lisää Intervallista lehden kotisivulta www.intervalli.fi.

Verkkolehden artikkelit julkaistaan myös blogissa Musiikki kuuluu kaikille. Sieltä voit hakea Intervallin artikkeleita blogin avainsanavalikon avulla esimerkiksi julkaisun numeron mukaan [Intervalli 2/2021], [Intervalli 1/2022] ja [Intervalli 2/2022]. Blogiin tuotuja artikkeleita voi jakaa eteenpäin ja myös kommentoida tekstin lopusta löytyvään kommenttiosioon.

Ennakkoartikkeli ulkona 15.11. • Uusi Intervalli julkaistaan 21.11.

Intervalli 2/2022. Kannen kuva: Tiina SaloEnsiaskel Intervalliin 2/2022 käy koordinaattori Jarkko Rikkilän (AKE Tampere) artikkelin kautta. Rikkilä avaa tekstissä opettaja- ja opiskelijakokemuksia Seinäjoen ammattikorkean musiikkikirjastotyöopintojen parista.

Jarkko Rikkilä: ”Osaa ajatella tulevaisuuden näkymiä eri toimijoiden kautta” – tuntiopettajan tunnustuksia ja opiskelijoiden oivalluksia musiikkikirjastotyön kurssista.

Koko Intervallin 2/2022 pdf-julkaisu on ulkona maanantaina 21. marraskuuta. Kannen valokuva 📷 Tiina Tolonen.

Syysseminaari ja syyskokous 7.12.

Syysseminaari järjestetään tällä kertaa pienimuotoisena kaikille avoimena webinaarina 7. joulukuuta klo 14–16. Seminaarin puhujat varmistuvat lähiaikoina.

Musiikkikirjastoyhdistyksen syyskokous pidetään syysseminaarin jälkeen klo 16–17.

Syksyn Intervalli tulee 21.11. Avustajia haussa

Intervalli logoSyksyn 2022 Intervalli julkaistaan 21. marraskuuta. Intervalli-lehden toimituskunta hakee avustajia, joilla on paloa kirjoittaa musiikkikirjastoaiheista. Intervalli on koko musiikkikirjastoalan yhteinen julkaisu. Ota yhteyttä: teetolonen@gmail.com.

Intervallia julkaistaan blogissa Musiikki kuuluu kaikille

Intervalli 1/2022. Kannen valokuva: Sanni Koskimies-ChibaMusiikkikirjastoalan lehti Intervalli on esille pdf-numeron lisäksi erillisinä artikkeleina. Tekstit julkaistaan kirjastoblogissa Musiikki kuuluu kaikille. Artikkeleita voi kommentoida blogiin ja jakaa eteenpäin tekstin lopusta löytyvien React & Share -painikkeiden avulla.

Toukokuun 16. julkaisuvuorossa on Heikki Kokon katsaus Tampereen konservatorion puhallinorkesteriaineiston digitointihanke käynnistyy.

Kevätseminaarissa 28.4. yli 80 osallistujaa

Pia Shekhter. Kuva: Johan WingborgSuomen musiikkikirjastoyhdistyksen perinteinen kevätseminaari järjestettiin torstaina 28.4.2022 klo. Etäseminaariin kokoontui yli 80 osallistujaa eri kirjastosektoreilta. Kiitos kaikille osallistumisesta, puheenvuoroista ja keskustelusta! Lisätietoja musiikkikirjastoyhdistyksen seminaarisivulta.

Linkit kevätseminaarin 2022 diaesityksiin

Welcome To IAML Pia Shekhter
Intervalli on musiikkikirjastoalan yhteinen julkaisu Tiina Tolonen
Musiikkikirjastotyön tulevaisuus – uutta osaamista, harrastetiloja ja asiakasymmärrystä
Ilona HeinonenKalle LehtinenJarkko Rikkilä
Uudistunut Rovaniemen musiikkikirjasto Marko Niemelä
Muska-ryhmän kuulumisia Maaria HarviainenHeikki Kokko

Pia Shekhter. Kuva: Johan Wingborg

Kevätkokous pidettiin 25.4.

Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätkokous 2022 järjestettiin etänä maanantaina 25. huhtikuuta. Yhdistyksen jäsenet kokoontuivat Teamsin välityksellä.

Kevään Intervalli julkaistu

Intervalli 1/2022.Verkkolehti Intervalli 1/2022 (pdf) ilmeistyi 25. huhtikuuta, juuri sopivasti vappuviikon alkuun.

Musiikkikirjastoalan julkaisun uudessa numerossa on toistakymmentä artikkelia eri kirjastosektoreilta. Artikkelit julkaistaan myös blogissa Musiikki kuuluu kaikille.

Lisätietoja

www.intervalli.fi

Maagisessa paikassa nyt myös verkossa

Kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2021). Kansi: Pauliina Mäkelä.Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (pdf) on luettavissa verkossa 21. huhtikuuta 2022 alkaen.

Maagisessa paikassa on varattavissa kirjastoista ympäri Suomen. Alun perin kesällä 2021 julkaistu printtipainos on loppuunmyyty jakelijalta, mutta viimeisiä kappaleita voi tiedustella Sammakon kirjakaupasta.

Teos sisältää 34 musiikkikirjastoihin kytkeytyvää artikkelia, kirjoittajina eri näkökulmista kirjastoalaa katsovia asiakkaita sekä kulttuurialan vaikuttajia ja musiikkikirjastotyön ammattilaisia. Kirjan ovat toimittaneet Lassi Kokkonen, Tuomas Pelttari, Jean Ramsay ja Ilari Reuhkala.

Lisätietoja sivulta Maagisessa paikassa (pdf).

Musiikkikirjastoyhdistyksen myöntämä IAML-kongressiapuraha haettavissa 30.4.2022 asti

IAML Prague 2022Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry julistaa yhdistyksen jäsenten haettavaksi yhden 325 euron suuruisen apurahan Prahassa 24.–29. heinäkuuta 2022 järjestettävään IAMLin kongressiin osallistumista varten. 

Lisätietoja sivulta Apurahat.

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen kevätkokous ma 25.4.

Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätkokous järjestetään maanantaina 25. huhtikuuta 2022 klo 16–17. Kokous järjestetään Teams-etäkokouksena. Kutsut tulevat jäsenille sähköpostitse. Jos sinulla on kysyttävää kokouksesta tai siihen osallistumisesta, voit olla yhteydessä yhdistyksen sihteeri Inka Myyryyn, sähköposti: inka.myyry@helsinki.fi.

Voices from Ukraine: Ukrainian librarians in the struggle against Russian invasion!
Maksuton webinaari 6.4. Zoomissa

Ukrainan lippu.University of California, Berkeley järjestää keskiviikkona 6.4.2022 klo 18.00–19.30 Suomen aikaa maksuttoman webinaarin Voices from Ukraine: Ukrainian librarians in the struggle against Russian invasion!, jossa 11 kirjastonhoitajaa eri puolilta Ukrainaa kertoo arjestaan, työstään, kokoelmien pelastamisesta ja kirjastopalvelujen tarjoamisesta Ukrainaa runtelevan Venäjän hyökkäyssodan aikana. Rekisteröitymislinkki: http://ucberk.li/3o9

April 6 Event: Voices from Ukraine: Ukrainian librarians in the struggle against Russian invasion!

University of California, Berkeley:
We invite you to join us for a Zoom-based event where eleven librarians across Ukraine will speak to us about their daily lives, work, and heroic efforts to preserve their collections and provide services during the war. Russia’s ongoing war against Ukraine is a tragedy of cultural and humanitarian dimensions. 

Voices from Ukraine: Ukrainian librarians in the struggle against Russian invasion! Голоси з України: українські бібліотекарі в боротьбі з російською навалою!

Date: April 6, 2022
Time: 9 am PST/ 10 am MST/ 11 am CST/ 12 noon EST/ 6 pm Kyiv
Duration: 90 minutes

Kevätseminaarin 28.4. ohjelma on valmis

Osmo Tapio Räihälä. Kuva: Stella Reismaa • Pia Shekhter. Kuva IAML-kotisivu • Tiina TolonenSuomen musiikkikirjastoyhdistyksen perinteinen kevätseminaari järjestetään torstaina 28.4.2022 klo 12–16. Ohjelma on julkistettu ja ilmoittautuminen on käynnissä.

Tapahtuman puhujina tänä vuonna ovat musiikkikirjastojen maailmanjärjestö IAMLin presidentti Pia Shekhter, Tieto-Finlandialla palkittu säveltäjä Osmo Tapio Räihälä, Intervalli-lehden päätoimittaja Tiina Tolonen, Tampereen kaupunginkirjastosta Ilona Heinonen, Kalle Lehtinen ja Jarkko Rikkilä, Muska-ryhmän Maaria Harviainen ja Heikki Kokko, erikoiskirjastonhoitaja Marko Niemelä Rovaniemen kaupunginkirjastosta sekä musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja Jaska Järvilehto.

Etätapahtumana järjestettävä seminaari on kaikille avoin ja maksuton.

Somessa: #kevätsemma22

Osmo Tapio Räihälä. Kuva: Stella Reismaa • Pia Shekhter. Kuva IAML-kotisivu • Tiina Tolonen

Outi Valon väitös 11.3.2022 klo 12–16 • Tampereen yliopisto • myös etänä

Outi Valo. Kuva: Samuli ValoOuti Valon musiikintutkimuksen oppiaineen väitöskirja tarkastelee kansanmusiikin tallentamiseen ja keräämiseen liittyviä ideologioita ja arvovalintoja 1900-luvun alusta 1970-luvulle saakka.

Tutkimuksen kohteena on alan sotienjälkeisen auktoriteetin, tutkija ja tallentaja Erkki Ala-Könnin (1911–1996) toiminta. Tutkimus osoittaa, kuinka käsitykset kansasta ja kansanmusiikin keruutyön painotukset muuttuivat sotien jälkeisessä Suomessa.

Lisätietoja väitöstilaisuudesta ja etäosallistumisesta.

Tarvitaan musiikin korjausliike | Tuomas Pelttari • Kirjastolehti

Tuomas Pelttari Kirjastolehti 2021 2022Tuomas Pelttarin kolumni marraskuun 2021 Kirjastolehdestä on julkaistu verkossa 21. tammikuuta 2022. Pelttari kirjoittaa musiikin keskitetystä varastoinnista, asiakaspalvelusta, musiikkikokoelmien ylläpitämisestä, Kirjastokaistan videosarjasta Löytöretki musiikkiosastolla ja kaukopalvelun maksuihin tarvittavasta tasa-arvosta. Aiheet ovat tuttuja kirjasta Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2021). Teos on varattavissa kirjastoista.

Pelttari toimi musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtajana 2014–2021, ja jatkaa 2022 yhdistyksen viestintävastaavana.

Intervallin artikkelit blogissa

Intervalli 2 2021 kansiMarraskuussa julkaistun Intervallin 2/2021 artikkelit on tuotu 42-sivuisen pdf-julkaisun lisäksi verkkoon erillisinä. Musiikkikirjastoalan lehden tekstejä voi lukea ja jakaa eteenpäin blogista Musiikki kuuluu kaikille.

Numeron 2/2021 juttuihin on tuotu mukaan myös Luigi Russolon (1885–1947) taideteosten kuvat. Heikki Poroilan tietoisku Intervallin säveltäjätaiteilija avaa Russolon paikkaa taidemaailmassa.

Blogista Musiikki kuuluu kaikille löytyy myös Intervallin kevätnumeron 1/2021 artikkelit. Verkkolehden seuraava numero julkaistaan keväällä 2022.

2021

Maagisessa paikassa • Osa 2
Osallistava musiikki-ilta Pasilan kirjaston Auditoriossa 15.12.

Maagisessa paikassa Pasilan kirjaston Auditoriossa 15.12.2021.Tervetuloa Pasilan kirjaston osallistavaan musiikki-iltaan keskiviikkona 15. joulukuuta. Tilaisuus alkaa klo 17, mukaan pääsee koronapassilla.

Ohjelmassa on paneelikeskustelu musiikkikirjastojen tilasta ja tulevaisuudesta, pohjana kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (2021).

Musiikkia on luvassa kokoonpanoilta Rattlesnake Shakers ja Raoul Björkenheim Trio.

Aikataulu Maagisessa paikassa

17.00 (17.10)–17.30 (17.45) 
Rattlesnake Shakers

18.00–18.45 
Paneelikeskustelu

18.45–19.30 
Raoul Björkenheim Trio

Paneelissa ovat mukana 

Jukka Halttunen (Helsingin kaupunginkirjasto)
Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto)
Tuomas Pelttari (Valtakunnalliset kehittämispalvelut, Suomen musiikkikirjastoyhdistys),
Aki Pyykkö (Turku)
Ville Vaarne (Suomen Kirjastoseura, Kirjastolehden päätoimittaja) ja 
Ami Vuorinen (We Jazz Records)

Illan live-musiikista vastaavat 
Raoul Björkenheim Trio
Raoul Björkenheim (kitara), Reiska Laine (rummut) ja Antti Lötjönen (basso)

Rattlesnake Shakers
Samuel Leminen (laulu, kitara), Timo Ylönen (basso) ja Mikko Savolainen (rummut)

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan, Pasilan kirjaston ja Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n kanssa. Tilaisuutta ei striimata. Tilaisuuteen on pääsy koronapassilla.

Lisätietoja Helsingin kaupungin tapahtumasivulta.

Jaska Järvilehto musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtajaksi

9. joulukuuta 2021 pidetty syyskokous valitsi Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi Jaska Järvilehdon (Yle Arkisto). Lämpimät onnittelut Jaskalle!

Kirjastot.fi uutisoi Järvilehdon valinnasta 14.12.2021.

Jaska Järvilehto. Kuva: Marjukka Mäkinen / Yle
Jaska Järvilehto. Kuva: Marjukka Mäkinen / Yle

Musiikkikirjastoyhdistyksen hallitukseen tulivat syyskokouksessa valituksi Inka Myyry, Maaria Harviainen, Tiina Tolonen, Johanna Parviainen, Marko Niemelä, Ilari Reuhkala, Kari Laitinen, Tuomas Pelttari ja Lassi Kokkonen.

Syyskokous etänä 9.12.2021

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen syyskokous pidettin torstaina 9. joulukuuta 2021 klo 16 alkaen etänä Teamsissa.

Maagisessa paikassa 
1.12. etänä ja 15.12. Pasilan kirjaston Auditoriossa

Kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (Suomen musiikkikirjastoyhdistys 2021). Kansi: Pauliina Mäkelä.Kesällä 2021 julkaistu kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus kuvaa musiikkikirjastoalan tilaa ja asiakaskokemusta ennen, nyt ja tulevaisuudessa. 

Kirjastoista ympäri Suomen saatavana oleva teos sisältää monelta eri kannalta tehtyjä avauksia, kehittämistarpeita ja tulevaisuudenkuvaa, yhteensä 34 artikkelissa.

** **

Joulukuussa järjestetään Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisemaan kirjaan liittyen kaksi Maagisessa paikassa -tilaisuutta:

Keskiviikkona 15.12.
klo 17–20
Maagisessa paikassa Pasilan kirjaston Auditoriossa

Livemusiikkia ja paneelikeskustelu
Kellosilta 9, Helsinki

Musiikin jakelussa tapahtuneet muutokset viime vuosikymmeninä ovat asettaneet musiikkikirjaston uuden haasteen eteen. Mikä on musiikkikirjastojen rooli kirjastokentässä? Ovatko äänitteet enää tarpeellisia?

Asiasta järjestettävässä paneelikeskustelussa osallistujina:

Jukka Halttunen (Helsingin kaupunginkirjasto)
Ilona Heinonen (Tampereen kaupunginkirjasto)
Tuomas Pelttari (Helsingin kaupunginkirjasto, Suomen musiikkikirjastoyhdistys),
Aki Pyykkö (Turku)
Ville Vaarne (Suomen Kirjastoseura, Kirjastolehden päätoimittaja) ja 
Ami Vuorinen (We Jazz Records)

Illan live-musiikista vastaavat 
Raoul Björkenheim Trio
Raoul Björkenheim (kitara), Reiska Laine (rummut) ja Antti Lötjönen (basso) sekä

Rattlesnake Shakers
Samuel Leminen (laulu, kitara), Timo Ylönen (basso) ja Mikko Savolainen (rummut)

Lisätietoja Helsingin kaupungin tapahtumasivulta.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Helsingin kaupungin Kulttuuri- ja vapaa-ajan toimialan, Pasilan kirjaston ja Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n kanssa. Tilaisuutta ei striimata. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Maagisessa paikassa banneri.

Keskiviikkona 1.12.
klo 13–14.30
Maagisessa paikassa Teamsissa
keskustelutilaisuus

Kaikille avoimessa etätilaisuudessa 1.12. klo 13.00 keskusteltiin kirjan herättämistä ajatuksista ja saadusta palautteesta. 

Mikä tilanne musiikkikirjastojen maagisessa paikassa on? Miten kirjastojen hankinta, ylläpito ja varastointi kehittyy? Voiko kaukolainaus olla maksutonta kuten sen pitäisi olla? Osaammeko mainostaa palveluitamme ja olemassaoloamme? Miten musiikinteko ja pedagogiset palvelut muuttavat kirjastoa?

Keskustelua alusti musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Pelttari. Kiitos kaikille osallistujille. Palataan Maagisessa paikassa [Osa 3] ensi helmikuussa!

Kokoelmafilosofinen Helmet-iltapäivä ke 24.11.

Etänä toteutettava Helmet-kirjastolaisille suunnattu Kokoelmafilosofinen iltapäivä järjestettiin etänä keskiviikkona 24. marraskuuta 2021.

Ohjelma  

Klo 13.00–13.30 Kokoelmalinjausten filosofiaa (Aino Ketonen, Helsingin kokoelmalinjaustyöryhmän edustaja)
Klo 13.30–13.50 Näyttelytyökalun esittely (Satu Holmberg, Helsingin kaupunginkirjasto)
Klo 13.50–14.10 Lasten ja nuorten aineistoryhmän hankinnat (Sini Katves, Johanna Ponsimo ja Virve Hämeranta, Espoon kaupunginkirjasto)

Tauon jälkeen:

Klo 14.20–14.40 Kokoelma-aiheiset oppimateriaalit & LibOppi (Aija Laine, Kirjastot.fi)
Klo 14.40–15.45 Musiikkikirjastojen todellisuus -paneelikeskustelu, osallistujina Lassi Kokkonen (Hki), Tuomas Pelttari (Turku), Ville Karinen (Vantaa) ja moderaattori Jarkko Rikkilä (Tampere)

Intervalli 2/2021 julkaistu 15.11.

Intervalli 2 2021 kansiIntervallin numero 2/2021 (pdf) on julkaistu 15. marraskuuta. Lehdessä on 14 artikkelia musiikkikirjastoalalta, kirjoittajina Maaria Harviainen, Jaska Järvilehto, Tuomas Pelttari, Heikki Poroila, Nunna Theososti ja Intervallin päätoimittaja Tiina Tolonen. Artikkelit toimitetaan myös blogiin Musiikki kuuluu kaikille.

Intervalli 1/2021

Edellisen numeron 1/2021 (pdf) yhtätoista tekstiä voi lukea ja kommentoida blogissa Musiikki kuuluu kaikille.

Musiikinkuvailutilaisuus etänä ti 7.12.2021 klo 13–16

Äänilevyjä hyllyssä.Musiikin metatiedon asiantuntijaryhmä Muusa, Kansalliskirjasto ja Suomen musiikkikirjastoyhdistys järjestävät tiistaina 7. joulukuuta 2021 kaikille avoimen musiikinkuvailutilaisuuden maksuttomana etätapahtumana. Lisätietoja kirjastoblogista Musiikki kuuluu kaikille ja Kansalliskirjaston tapahtumasivulta.

Intervalli 2/2021 ulkona marraskuussa

Musiikkikirjastoalan yhteisen Intervalli-lehden numero 2/2021 julkaistaan 15. marraskuuta. Stay tuned for more: www.intervalli.fi.

Maagisessa paikassa loppuunmyyty

Maagisessa paikassa 3.7.2021. Kuva: Tuomas Pelttari.Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema 247-sivuinen kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus on loppuunmyyty jakelijalta.

Voit tiedustella teosta Sammakon kirjakaupasta tai varata teoksen kirjastosta Finna-palvelun avulla.

Maagisessa paikassa somessa

Riitta Taarasti – Maagisessa paikassa 2021.Elokuussa 2021 alkanut somekampanja Maagisessa paikassa on käynnissä musiikkikirjastoyhdistyksen Facebook-, Instagram- ja Twitter-sivuilla. Kuvassa Kirjastokaistan tuottaja Riitta Taarasti.

Musiikkikirjastoyhdistys | Facebook
Musiikkikirjastoyhdistys | Instagram
Musiikkikirjastoyhdistys | Twitter

Kirjaan Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus (2021) mieltyneet kirjastofanit ja kirjaan kirjoittaneet nostavat somessa esiin näkökulmia, joiden vuoksi musiikkikirjastot ovat tärkeitä.

Huom! Kaikkia postauksia saa jakaa eteenpäin #maagisessapaikassa. Voit myös tehdä someen oman noston.

Intervallin logokilpailun voittajaksi Oskar Salo

Intervalli-lehden logokilpailun taso oli korkea ja ehdotuksia saatiin runsaslukuisesti. Tästä johtuen voittajan valinnasta tuli todella vaikea tehtävä.

Päätoimittaja Tiina Tolonen teki kilpailuajan päätyttyä ehdotuksista koosteen, josta Intervallin toimituskunnan jäsenet saivat valita kaksi suosikkiaan. Toimituskunta kokoontui 6.9. ja suosikkien vertailun sekä pitkällisen keskustelun jälkeen voittajaksi valittiin Oskar Salon ehdotus. Uusi logo julkaistaan Intervallin seuraavassa numerossa marraskuun puolivälissä.

Intervalli kiittää logokilpailuun osallistuneita

Intervalli-lehden logosuunnittelukilpailuun osallistuminen on päättynyt 31. elokuuta 2021. Avoimen logokilpailun voittaja valitaan lähiaikoina. Intervalli kiittää kaikkia mukaan tulleita!

Maagisessa paikassa Turun kaupunginkirjaston aamukahveilla 12.8.

Musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Pelttari oli Hanna Kaikon etävieraana Turun kaupunginkirjaston Aamukahveilla torstaina 12. elokuuta 2021. Noin 45 minuutin mittainen Instalive on katsottavissa Turun kaupunginkirjaston Instagramissa.

Aiheena mm. yhdistyksen julkaisema uusi kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus.

Aamukahvit 12.8.2021 Turun kaupunginkirjaston Instagramissa.

Jaska Järvilehto • IAML 2021

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen hallituksen jäsen Jaska Järvilehto on valittu Archives and Music Documentation Centres -jaoksen varapuheenjohtajaksi IAML 2021 online-kongressissa. Onnittelut!

Lisätietoja sivulta The 2021 IAML Section Elections.

Jaska Järvilehto
Jaska Järvilehto

Maagisessa paikassa ilmestyi
2.7.2021

Maagisessa paikassa, 2021.


Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema 247-sivuinen kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus on jakelussa 2. heinäkuuta 2021 alkaen. Teosta on myynnissä Kirjastopalvelun ja Kirjavälityksen valintalistoilla ja asiantuntevissa kirjakaupoissa. Kirjaa voi tilata myös musiikkikirjastoyhdistyksen jakelusta.

Löytöretkiä musiikkiosastolla – videosarjan toinen kausi julkaistu
6.5.–27.5.2021

Musiikkikirjastojen palvelut ovat asiakkaille tärkeitä eri tavoin. Kirjastokaistan videosarja Löytöretki musiikkiosastolla kertoo, mitä muusikot nostavat esiin. 

Sarjan toisella kaudella 2021 löytöretkiä tekivät Erja Lyytinen, Kaarle ViikateLaura Voutilainen ja Jarkko Martikainen. Ensimmäisellä kaudella 2019 olivat mukana Aija Puurtinen, Marko Annala, Jukka Nousiainen ja Kauko Röyhkä

Löytöretki musiikkiosastolla istuu myös infotelkkariin. Muutaman minuutin pituiset videot voi tuoda esiin playlist-toiminnon avulla, joka toimii myös ilman ääntä ja tekstityksellä varustettuna (suomi, ruotsi).

Intervalli palasi
28.4.2021

Musiikkikirjastoalan yhteinen julkaisu Intervalli palasi tuotantoon lähes kymmenen vuoden tauon jälkeen. Odotettu Intervalli-1-2021 julkistettiin musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaarissa 28. huhtikuuta 2021.

2020

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona ja jää Kuopioon
13.10.2020

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti 13.10.2020 että Varastokirjasto ei tule muuttamaan Kuopiosta Mikkeliin. Ministeri Annika Saarikko ilmoitti päätöksestä Varastokirjaston, Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston sekä Kuopion ja Mikkelin kaupunkien edustajille maanantaina 12.10.2020 pitämässään kokouksessa. Aiheesta uutisoi myös Yle.

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona. Päätös on merkittävä kirjastoaineistojen valtakunnallisen varastoinnin jatkuvuuden kannalta, mukaan lukien musiikkiaineistot. Kirjallisuuden ja kausijulkaisujen lisäksi Varastokirjastosta voi tehdä kaukolainoja nuoteista, LP-levyistä ja CD-levyistä.

2019

Löytöretki musiikkiosastolla -sarja julkaistu
9.10.2019

Neljä muusikkoa saa kutsun kirjastoon. Kyse ei ole keikasta, kirjan julkkareista tai muusta yleisötapahtumasta, vaan he saavat tehtävän poimia musiikkiosastolta kolme vinkkiä kameroiden seuratessa kierrosta. Yhteistyöstä muusikoiden kanssa syntyi sarja Löytöretki musiikkiosastolla. Sarjan ensimmäisellä kaudella ovat mukana muusikot Marko Annala, Aija Puurtinen, Jukka Nousiainen ja Kauko Röyhkä.