Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

Maagisessa paikassa ilmestyi

Maagisessa paikassa, 2021.
Musiikkikirjastoyhdistyksen julkaisema 247-sivuinen kirja Maagisessa paikassa – musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus on jakelussa 2. heinäkuuta 2021 alkaen. Teosta on myynnissä Kirjastopalvelun ja Kirjavälityksen valintalistoilla ja asiantuntevissa kirjakaupoissa. Kirjaa voi tilata myös musiikkikirjastoyhdistyksen jakelusta.

Twitter | Facebook
IAML | Homepage
2021 IAML Congress

Fontes Artis Musicae -lehden toimitusvaikeudet 

IAML tiedottaa kotisivulla jäsenlehtensä Fontes Artis Musicaen toimitusvaikeuksista.

Ajantasaisin tieto julkaisu- ja toimitustilanteesta löytyy IAML-kotisivulta. Lisätietoja Fontesalasivulta ja sähköpostiosoitteesta: fontes-delivery@iaml.info.

Intervalli | 1/2021 
ja artikkelit

Pääkirjoitus | Tiina Tolonen
Musiikin erikoiskirjasto | Maaria Harviainen
Musiikkikirjaston tarjonta kiinnostaa, mutta Spotifyn ei – Haastattelussa Aki Pyykkö | Tuomas Pelttari
Musiikki ja Varastokirjasto | Sirpa Janhonen

Varastot uuteen kuosiin Jyväskylässä | Aapo Ruuttunen
”Olipa erikoinen uni!” – Haastattelussa Intervallin päätoimittaja | Heikki Poroila
Henkilokuvassa Tampereen konservatorion kirjastonhoitaja Heikki Kokko | Jaska Järvilehto
”Musiikkikirjasto on posketon aarreaitta” – Tarinoita kirjaston merkityksestä musiikkilukiolaisille | Tiina Tolonen

Tapahtumatuotantoa pandemian aikaan – Haastateltavana Hanna Kaikko | Tuomas Pelttari
Taideyliopiston uusi julkaisuarkisto Taju | Erkki Nurmi
Theseus on Suomen suurin avoin julkaisuarkisto | Tiina Tolonen

Voit antaa Intervallista palautetta ja esittää juttuideoita sähköpostitse: intervallilehti@gmail.com.

Ratkaisukahvit #13 • AKE PIKE • pe 7.5.

Musiikkikirjastoyhdistys oli mukana AKE PIKEn järjestämässä webinaarissa Ratkaisukahvit #13. Webinaari toteutettiin Teamsissa klo 9–10.15. 

IAML-kongressi 2021 etänä

Prahan IAML-kongressi muuttui koronapandemian vuoksi Zoom-etäkongressiksi. IAML Online Congress toteutetaan 26.–30.7.2021. Lisää tietoa tapahtumasivulta ja IAML-sivulta.

Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätseminaari pidettiin etänä 28.4.

Musiikkikirjastoyhdistyksen perinteinen kevätseminaari pidettiin Teams-etäkokouksena keskiviikkona 28. huhtikuuta 2021. Yhdistyksen kevätkokous pidettiin seminaarin jälkeen klo 14.30 alkaen.

Ohjelma ja lisätietoja seminaarisivulla.

Kiitos kaikille noin 70 osallistujalle. Teams-linkki tapahtumatallenteeseen on tulossa sähköpostitse

** **

Musiikkikirjastoyhdistys mukana AKE Pike/AKE Pampas koulutuspäivässä pe 16.4.

Koulutuspäivä Ääniä tulevaisuudesta 2 – Musiikin osaaminen muutoksessa järjestettiin perjantaina 16. huhtikuuta 2021. Zoom-etäpäivässä oli mukana musiikkikirjastoyhdistyksen puheenjohtaja Tuomas Pelttarin puheenvuoro.

  • Klo 11.30–11.45
    Kirjahanke 2021: Maagisessa paikassa – Musiikkikirjastojen tuntematon tulevaisuus, miten rakenteilla olevat ja tulevat julkaisut täydentävät toisiaan? / Tuomas Pelttari

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona ja jää Kuopioon

Opetus- ja kulttuuriministeriö tiedotti 13.10.2020 että Varastokirjasto ei tule muuttamaan Kuopiosta Mikkeliin. Ministeri Annika Saarikko ilmoitti päätöksestä Varastokirjaston, Kansalliskirjaston ja Helsingin yliopiston sekä Kuopion ja Mikkelin kaupunkien edustajille maanantaina 12.10.2020 pitämässään kokouksessa. Aiheesta uutisoi myös Yle.

Varastokirjasto säilyy itsenäisenä virastona. Päätös on merkittävä kirjastoaineistojen valtakunnallisen varastoinnin jatkuvuuden kannalta, mukaan lukien musiikkiaineistot. Kirjallisuuden ja kausijulkaisujen lisäksi Varastokirjastosta voi tehdä kaukolainoja nuoteista, LP-levyistä ja CD-levyistä.

Auta arkistonhoitajaa!

Musiikkikirjastoyhdistyksen arkistosta puuttuu vielä muutama teos. Nämä neljä ovat yhtä puutelistalla:
 
  • 58 Suomen musiikkikirjastojen hakemisto 1997. ISBN 951-8903-57-3
  • 71 Suomen musiikkikirjastojen hakemisto. Kolmas laitos. 1997
  • 72 Directory of Music Libraries in Finland. Second edition. 1997
  • 172 Tyrväinen: Kohti Kalevala-sarjaa 2013. ISBN 978-952-5363-71-5
 
Heikki Poroila arvostaa kovasti apua yllä olevien nimekkeiden metsästämisessä. Nyt laatikonpohjia tutkimaan! Ota yhteyttä: heikki.poroila@gmail.com.
 

Musiikkikirjastojen puolesta vuodesta 1979

Suomen Musiikkikirjastoyhdistys ry on aatteellinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa ja niiden tarjoamia palveluja.

Musiikkikirjastoyhdistys toimii kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML/AIBM/IVBM) kansallisena osastona Suomessa.

Tule mukaan

Suomen Musiikkikirjastoyhdistyksen jäsenenä edistät suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa. Jäseneksi voivat liittyä sekä henkilöt että yhteisöt. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä täältä.

Vuosittaiset jäsenmaksut

Henkilöjäsen 20 € (Suomen Musiikkikirjastoyhdistys) ja 43 € (Suomen Musiikkikirjastoyhdistys + IAML)
Yhteisöjäsen 40 € (Suomen Musiikkikirjastoyhdistys) ja 80 € (Suomen Musiikkikirjastoyhdistys + IAML)

IAML-jäsenyyden valinneet saavat jäsenmaksunsa vastineena kansainvälisen lehden Fontes Artis Musicae sekä oikeuden alennettuun osallistumismaksuun IAML -konferensseihin ja kongresseihin. Jäsenet saavat myös ostaa yhdistyksen julkaisuja jäsenhinnoin.

Yhdistyksen toimintaa johtaa vuosittain valittava hallitus. Vuonna 2021 puheenjohtana toimii Tuomas Pelttari (pelttari@gmail.com).

Tuomas Pelttari.

Yhdistyksen järjestämä huhtikuinen kevätseminaari on alan keskeisimpiä tapahtumia. Tampereen ammattitapaaminen on päivä, jona musiikkikirjastoaktiivit ympäri Suomea kokoontuvat. Koulutuspäivästä on tullut perinne, osa ammatti-identiteettiämme.

Seminaarien ohella yhdistys harjoittaa julkaisutoimintaa, pitää yhteyttä kansainvälisiin musiikkikirjastojärjestöihin, ottaa kantaa musiikkikirjastoalan kannalta tärkeisiin kysymyksiin ja tukee musiikin metatiedon asiantuntijaryhmää Muusa.

Yhdistyksen edustajat osallistuvat kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton IAML:n toimintaan. Toinen pohjoismais–balttilainen musiikkikirjastokokous The 2nd Baltic–Nordic Music Library Meeting järjestettiin Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä elokuussa 2007.

Löytöretkiä musiikkiosastolla – videosarjan toinen kausi julkaistu

Musiikkikirjastojen palvelut ovat asiakkaille tärkeitä eri tavoin. Kirjastokaistan videosarja Löytöretki musiikkiosastolla kertoo, mitä muusikot nostavat esiin. 

Löytöretkien kaikkia osia voi jakaa eteenpäin kirjastojen sivuilla ja somekanavilla.

Muusikot musiikkiosastoilla

Uudella kaudella 2021 löytöretkiä tekivät Erja Lyytinen, Kaarle ViikateLaura Voutilainen ja Jarkko Martikainen. Sarjan ensimmäisellä kaudella 2019 olivat mukana Aija Puurtinen, Marko Annala, Jukka Nousiainen ja Kauko Röyhkä

Sarja sai alun perin nostetta Soundin, Rumban ja Kaaoszinen kautta. Medialinkit ja lisätietoja Kirjastokaistan tuottaja Riitta Taarastilta täällä.

Sarja esiin infotelkkariin

Infotelkkariin voi tuoda videot ns. playlistinä, joka toimii myös ilman ääntä ja tekstityksellä varustettuna (suomi, ruotsi). Saat playlistin haltuun täältä.

 

Sivua muokattu 3.7.2021.