Kirjastot.fi Kirjastot.fi
Musiikkikirjastot.fi – musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta.

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

Musiikkikirjastojen puolesta vuodesta 1979

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry on aatteellinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa ja niiden tarjoamia palveluja.

Musiikkikirjastoyhdistys toimii kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centres (IAML/AIBM/IVBM) kansallisena osastona Suomessa.

Tule mukaan

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen jäsenenä edistät suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa. Jäseneksi voivat liittyä sekä henkilöt että yhteisöt. Yhdistyksen jäseneksi voi liittyä täältä.

Vuosittaiset jäsenmaksut

Henkilöjäsen 20 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)
Yhteisöjäsen 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 80 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)

IAML-jäsenyyden valinneet saavat jäsenmaksunsa vastineena kansainvälisen lehden Fontes artis musicae sekä oikeuden alennettuun osallistumismaksuun IAML -konferensseihin ja kongresseihin. Jäsenet saavat myös ostaa yhdistyksen julkaisuja jäsenhinnoin.

Yhdistyksen toimintaa johtaa vuosittain valittava hallitus, jonka puheenjohtana toimii Tuomas Pelttari (pelttari@gmail.com).

Tuomas Pelttari.

Tuomas Pelttari.

Tiedotusta ja lisäinfoa löydät Facebookista sekä ammattisivulta Kirjastojen musiikkipalvelut. Virallinen tarkoituspykälä löytyy yhdistyksen säännöistä.

2018 kevätseminaari järjestetään 6.4.  Tampereen pääkirjasto Metsossa

Tervetuloa musiikkikirjastoyhdistyksen perinteiseen kevätseminaariin Tampereelle. Kokoonnumme pääkirjasto Metsoon perjantaina 6.4.2018. #muki2018

26.–27.4.2018 seminaari Tallinnassa

Populaarimusiikkiaiheinen seminaari Virossa ensi huhtikuussa, yhteistyössä Pekka Gronow ja Viron musiikkikirjastoyhdistys.

Musiikkikirjastoyhdistyksen kiitokset osallistumisesta kevätseminaariin 2017

Kevätseminaarin aamupäivän aiheena oli musiikin tiedonhaun kehittäminen. Paneelikeskusteluun osallistuivat Bjarne Beckmann (vas.) Erkki Tolonen, Minttu Hurme, Mikko Haataja, Tapani Moisio ja Katerina Sornova. Yleisökommentteja ja keskustelua johti Jaakko Tuohiniemi (ei kuvassa).

Kevätseminaarin aamupäivän aiheena oli musiikin tiedonhaun kehittäminen. Paneelikeskusteluun osallistuivat Bjarne Beckmann (vas.) Erkki Tolonen, Minttu Hurme, Mikko Haataja, Tapani Moisio ja Katerina Sornova. Yleisökommentteja ja keskustelua johti Jaakko Tuohiniemi (ei kuvassa).

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen perinteinen kevätseminaari järjestettiin Tampereella keskiviikkona 26. huhtikuuta. Seminaariraportti julkaistaan lähiaikoina.

Musiikin tiedonhaun kehittäminen jatkuu!
#muki2017 –> #muki2018

Kevatseminaari2017_juliste.jpg

* * *

Kannanotto RDA:n käyttöönotosta musiikin kuvailussa

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n hallitus on tehnyt päätöksen virallisesta kannastaan RDA:n käyttöönotosta musiikin kuvailun suhteen. Päätös virallisesta kannaotosta 11.3.2016:

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n virallinen kanta RDA:n käyttöönottoon on se, että RDA-konversioiden valmistelussa tulee ottaa vakavasti huomioon kaikkien, myös yleisten kirjastojen, asiakastarpeet ja verkkopalvelut.

Monille musiikkikirjastotoimijalle näytti tulevan arvaamattomana ryppäänä tiedot RDA-kuvailun vaikutuksista musiikin kuvailuun. Viimeistään h
elmikuussa 2016 on käynyt selväksi, että pääesittäjän poistuminen määräävänä tekijätietona vaikuttaisi erityisesti yleisten kirjastojen asiakaspalveluun. Yleisten kirjastojen ilmaisemana huolenaiheena on erityisesti asiakkaille suunnatut verkkopalvelut, verkkokirjastojen ylläpito, tiedonhaku ja hakutulosten hallinta.

Musiikkikirjastoyhdistys pitää arvokkaana resurssina sitä, että yhdistyksen hallituksessa ovat edustettuna sekä erikoiskirjastot että tieteelliset ja yleiset kirjastot. Edustettuna on myös Luumu-ryhmä. Suomen musiikkikirjastoyhdistys käsittelee hallituksen kokouksissa RDA-kuulumisia keväästä 2016 lähtien säännöllisesti.

Kirjastot.fi:n Luumu-ryhmä-keskustelun RDA ja musiikki – Osa 1? vuorovaikutuksesta voi päätellä, että ajatustenvaihdolle on tarvetta. Musiikkikirjastoyhdistys edistää osaltaan tätä vaihtoa. Yksi yhdistyksen kevätseminaarin 29.4.2016 aiheista on kirjastojärjestelmät, ja niiden suhteen meneillään oleva murros. RDA:n mahdolliset edut ja solmukohdat liittyvät tähän suoraan. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää punnita erilaisia vaihtoehtoja yhdessä.

Tuomas Pelttari
puheenjohtaja

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

* * *

Yhdistyksen järjestämä huhtikuinen kevätseminaari on alan keskeisimpiä tapahtumia. Tampereen ammattitapaaminen on päivä, jona musiikkikirjastoaktiivit ympäri Suomea kokoontuvat. Koulutuspäivästä on tullut perinne, osa ammatti-identiteettiämme.

Seminaarien ohella yhdistys harjoittaa julkaisutoimintaa, pitää yhteyttä kansainvälisiin musiikkikirjastojärjestöihin, ottaa kantaa musiikkikirjastoalan kannalta tärkeisiin kysymyksiin ja tukee musiikin kansallista luetteloinnin ja sisällönkuvailun Luumu-ryhmän toimintaa.

Yhdistyksen edustajat osallistuvat kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton IAML:n toimintaan. Toinen pohjoismais–balttilainen musiikkikirjastokokous The 2nd Baltic–Nordic Music Library Meeting järjestettiin Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä elokuussa 2007.

Matti Pajuniemi: Aamunkoiton portit (2013).

Julkaisusarja – suomalaista musiikkikirjallisuutta

Keväällä 2017 yhdistyksen julkaisusarjassa on 187 nimekettä, uusimpana Heikki Poroilan teos Heikin blogi 2004–2013. Poroilan 2015 julkaistu kirja Frank Zappan sävellykset on jatkoa esittelevälle diskografialle Zappa äänitteillä. Matti Pajuniemen loppuunmyyty tietokirja Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979 julkaistiin vuonna 2013. Osa nimekkeistä on saatavana vain verkossa.

Intervalli

Vuosina 1988–2011 yhdistys julkaisi myös Intervalliamusiikkikirjastoalan omaa aikakausjulkaisua. Intervalli ilmestyi neljä kertaa vuodessa, myös verkkolehtivuosinaan 2006–2011.

Ota yhteyttä

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry
c/o Tuomas Pelttari
Läntinen Pitkäkatu 8a C 12
20100 Turku
finland@iaml.info
+358 40 7646 526

 

Sivua muokattu 16.8.2017.