Kirjastot.fi Kirjastot.fi
Musiikkikirjastot.fi – musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta.

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

Tule mukaan

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen jäsenenä edistät suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa. Voit liittyä yhdistyksen jäseneksi täältä.

Musiikkikirjastoyhdistys Facebookissa.

Musiikkikirjastojen puolesta vuodesta 1979

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry on aatteellinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa ja niiden tarjoamia palveluja. Musiikkikirjastoyhdistys toimii kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton (IAML/AIBM/IVBM) kansallisena osastona Suomessa.

Toimintaa johtaa vuosittain valittava hallitus.

Tiedotusta ja lisäinfoa löydät Facebookista sekä ammattisivulta Kirjastojen musiikkipalvelut. Virallinen tarkoituspykälä löytyy yhdistyksen säännöistä.

Ajankohtaista

Mark the Music – a course for librarians working with music
Göteborg
15.–16.6.2017

Mikäli sinua kiinnostaa lähteä kehittämään ammattitaitoasi ja tapaamaan kollegoita ympäri maailman, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus. Ruotsin musiikkikirjastoyhdistys järjestää IAML:n kanssa konferenssin alan ajankohtaisista asioista.

Konferenssi järjestetään torstaina ja perjantaina 15.–16. kesäkuuta.2017 Göteborgissa.

Keskustelussa ja työpajoissa torstaina 15.6. painotus on musiikin tietokannoissa (RILM, RISM jne.), joita esittelevät niiden parhaat asiantuntijat.

Perjantaina 15.6. on ohjelmassa luentoja ja havainnollistavia esityksiä käytännön musiikkikirjastotyöhön liittyen. Esitysten painopisteenä on yleisten kirjastojen musiikki ja esitystoiminnot teemalla musiikin tulevaisuus julkisissa kirjastoissa.

Kokouksen hinta on jäsenille 1400 SEK (n. 148 euroa) tai ei jäsenille 1800 SEK (n. 190 euroa).

Mikäli kiinnostuit, niin ilmoittaudu 26.5. mennessä osoitteeseen: Pia.Shekhter@ub.gu.se

Kiinnostuneet voivat olla yhteyksissä sihteeriin Ari-Pekka Lauhakari (ap.lauhakari@gmail.com) ja jos lähtijöitä on useampi voimme koordinoida yhteismatkan.

Mark the Music -ohjelma ja lisätietoja luettavissa sivulta Svenska musikbiblioteksföreningen (www.smbf.nu).

* * *

Haluatko tuoda esitelmän tai posterin Riikaan (IAML Riga 2017) ensi kesänä? Ilmoittautumisaikaa 7.11. asti.

IAMLin kansainvälinen musiikkikirjastoseminaari pidetään ensi vuonna 2017 Latvian Riikassa. Lisätietoja 18.–22. kesäkuuta pidettävästä seminaarista IAMLin kotisivulta.

Huom! Mikäli musiikkikirjastoyhdistyksen joulukuussa 2016 pidettävä syyskokous hyväksyy hallituksen esityksen, yhdistys myöntää taloudellista tukea kongressiin osallistuville jäsenilleen, joilla on siellä esitelmä. Toissijaisesti matka-apurahoja myönnetään IAML:n kongressiin ensimmäistä kertaa osallistuville yhdistyksen jäsenille tai jäsenorganisaatioiden työntekijöille. Tarkoitus on myös järjestää edullinen ryhmämatka Tallinnan kautta Riikaan. Myönnettävän tuen suuruus määräytyy hakijoiden määrän ja ryhmämatkan toteutumiskustannusten selvittyä.

Seminaariesitysten suhteen kannattaa kiinnittää huomiota ilmoittautumisen pidennettyyn deadlineen. Aikaa on nyt maanantaihin 7. marraskuuta 2016 asti. Alla Rupert Ridgewellin posti aiheesta:

Dear colleagues,

Please note that the IAML Riga 2017 Call for papers and Call for posters submission deadline has been extended to Monday 7 November 2016.

Best wishes,

Rupert Ridgewell
IAML Programme Officer

* * *

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n hallitus on tehnyt päätöksen virallisesta kannastaan RDA:n käyttöönotosta musiikin kuvailun suhteen. Päätös virallisesta kannaotosta 11.3.2016:

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n virallinen kanta RDA:n käyttöönottoon on se, että RDA-konversioiden valmistelussa tulee ottaa vakavasti huomioon kaikkien, myös yleisten kirjastojen, asiakastarpeet ja verkkopalvelut.

Monille musiikkikirjastotoimijalle näytti tulevan arvaamattomana ryppäänä tiedot RDA-kuvailun vaikutuksista musiikin kuvailuun. Viimeistään helmikuussa 2016 on käynyt selväksi, että pääesittäjän poistuminen määräävänä tekijätietona vaikuttaisi erityisesti yleisten kirjastojen asiakaspalveluun. Yleisten kirjastojen ilmaisemana huolenaiheena on erityisesti asiakkaille suunnatut verkkopalvelut, verkkokirjastojen ylläpito, tiedonhaku ja hakutulosten hallinta.

Musiikkikirjastoyhdistys pitää arvokkaana resurssina sitä, että yhdistyksen hallituksessa ovat edustettuna sekä erikoiskirjastot että tieteelliset ja yleiset kirjastot. Edustettuna on myös Luumu-ryhmä. Suomen musiikkikirjastoyhdistys käsittelee hallituksen kokouksissa RDA-kuulumisia keväästä 2016 lähtien säännöllisesti.

Kirjastot.fi:n Luumu-ryhmä-keskustelun RDA ja musiikki – Osa 1? vuorovaikutuksesta voi päätellä, että ajatustenvaihdolle on tarvetta. Musiikkikirjastoyhdistys edistää osaltaan tätä vaihtoa. Yksi yhdistyksen kevätseminaarin 29.4.2016 aiheista on kirjastojärjestelmät, ja niiden suhteen meneillään oleva murros. RDA:n mahdolliset edut ja solmukohdat liittyvät tähän suoraan. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää punnita erilaisia vaihtoehtoja yhdessä.

Tuomas Pelttari
puheenjohtaja
Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

* * *

Heikki Poroilan kirja Frank Zappan sävellykset (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) julkaistiin lokakuun alussa 2015. Tilaa omasi ajoissa, painos on pieni. Lisätietoja Musiikin ytimestä.

Teosta voi tilata kirjastoihin myös BTJ Kirjastopalvelun kautta.

Uusi Zappa-kirja on jatkoa 20 vuotta sitten julkaistulle teokselle Zappa äänitteillä (Poroila & Karjalainen). 90-luvun puoliväliin ulottunut esittelevä diskografia on ollut loppuunmyyty jo vuosia.

* * *

Yhdistyksen järjestämä jokakeväinen musiikkikirjastoseminaari on alan keskeisimpiä tapahtumia. Tampereen ammattitapaaminen on päivä, jona musiikkikirjastoaktiivit ympäri Suomea kokoontuvat. Koulutuspäivästä on tullut perinne, osa ammatti-identiteettiämme.

Seminaarien ohella yhdistys harjoittaa julkaisutoimintaa, pitää yhteyttä kansainvälisiin musiikkikirjastojärjestöihin, ottaa kantaa musiikkikirjastoalan kannalta tärkeisiin kysymyksiin ja tukee musiikin kansallista luetteloinnin ja sisällönkuvailun Luumu-ryhmän toimintaa.

Yhdistyksen edustajat osallistuvat kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton IAML:n toimintaan. Toinen pohjoismais–balttilainen musiikkikirjastokokous The 2nd Baltic–Nordic Music Library Meeting järjestettiin Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä elokuussa 2007.

Matti Pajuniemi: Aamunkoiton portit (2013).

Julkaisusarja

Loppukesästä 2015 yhdistyksen julkaisusarjassa on 180 nimekettä. Sarjan uusin nimeke on Heikki Poroilan kirja Frank Zappan sävellykset, joka on jatkoa esittelevälle diskografialle Zappa äänitteillä. Matti Pajuniemen loppuunmyyty tietokirja Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979 julkaistiin vuonna 2013.  Osa nimekkeistä on saatavana vain verkossa.

Intervalli

Vuosina 1988–2011 yhdistys julkaisi myös Intervalliamusiikkikirjastoalan omaa aikakausjulkaisua. Intervalli ilmestyi neljä kertaa vuodessa, myös verkkolehtivuosinaan 2006–2011.

Liity jäseneksi

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä sekä henkilöt että yhteisöt. Voit liittyä jäseneksi täältä.

Vuosittaiset jäsenmaksut
Henkilöjäsen 20 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)
Yhteisöjäsen 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 80 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)

Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenmaksunsa vastineena kansainvälisen lehden Fontes artis musicae sekä oikeuden alennettuun osallistumismaksuun International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centresin konferensseihin ja kongresseihin. Jäsenet saavat myös ostaa yhdistyksen julkaisuja jäsenhinnoin.

Ota yhteyttä

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry
c/o Tuomas Pelttari
Turun pääkirjasto/musiikki
Linnankatu 2
20100 Turku
finland@iaml.info
+358 40 7646 526

  1. Saatavana olevat painetut julkaisut
  2. Loppuunmyydyt ja suljetut julkaisut
  3. Verkkojulkaisut
  4. Yhtenäistettyjen nimekkeiden ohjeluettelot
  5. Julkaisusarjan hakemistot

  IAMLlogo2016

 

 

YhdistyksenLogo

 

 

 

 

 

Sivua muokattu 4.11.2016