Kirjastot.fi Kirjastot.fi
Musiikkikirjastot.fi – musiikkikirjastojen vinkit ja verkkopalvelut yhdestä paikasta.

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

Kevätseminaari 2017 juliste, Jarkko Rikkilä.

Tule mukaan

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen jäsenenä edistät suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa. Voit liittyä yhdistyksen jäseneksi täältä.

Musiikkikirjastojen puolesta vuodesta 1979

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry on aatteellinen järjestö, jonka tehtävänä on edistää suomalaisten musiikkikirjastojen toimintaa ja niiden tarjoamia palveluja. Musiikkikirjastoyhdistys toimii kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton (IAML/AIBM/IVBM) kansallisena osastona Suomessa.

Toimintaa johtaa vuosittain valittava hallitus, jonka puheenjohtana toimii Tuomas Pelttari (pelttari@gmail.com).

Tuomas Pelttari.

Tuomas Pelttari.

Tiedotusta ja lisäinfoa löydät Facebookista sekä ammattisivulta Kirjastojen musiikkipalvelut. Virallinen tarkoituspykälä löytyy yhdistyksen säännöistä.

Musiikkikirjastolaisten kevätseminaari

Finna, RDA & Melinda – musiikkikirjastojen mahdollisuudet tiedonhaussa
Ke 26.4.2017

Klo 9.30–15.00

Tampereen pääkirjasto Metso, Lehmus-sali

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen perinteinen kevätseminaari järjestetään Tampereella keskiviikkona 26. huhtikuuta. Kokoonnumme pääkirjasto Metson Lehmus-saliin kahvin ääreen klo 9.00 alkaen. Ohjelma alkaa klo 9.30.
Yhteistyössä: BTJ Finland.

Tiedonhaun pulmiin liittyviä kysymyksiä Finnasta, RDA:sta, MARC 21:stä ja Melindasta

Seminaarin paneeli ja työpaja perustuvat osallistujien ennakolta lähettämiin tiedonhakukysymyksiin, joita tarvitaan Finnan ja Melindan kehittämistä varten. Seminaarissa käsitellään juuri näitä ennakkokysymyksiä.

Musiikkikirjastoyhdistys haastaa jokaisen lähettämään tukun niin helppoja kuin vaikeitakin viime aikoina tiskillä tai verkossa ilmenneitä tiedonhakukysymyksiä. Voit avata kysymyksissäsi rohkeasti tiedonhaun toimintaa, erityisiä ongelmakohtia, käyttöliittymien epäloogisuuksia tms.

Kysymykset voi lähettää 27.3.2017 mennessä

  1. suoraan Jaakko Tuohiniemelle jaakko.tuohiniemi@helsinki.fi, otsikkoon ”Tampere” tai
  2. seminaarin ilmoittautumislomakkeessa, joka on auki 2.4. asti

Nyt on musiikin tiedonhaun kehittämisen aika! #muki2017

Kevatseminaari2017_juliste.jpg

Ohjelma

9.30–9.45
Kahvi ja puheenjohtajan avaus
Musiikin varastointiselvitys
Tuomas Pelttari

9.45–12.00
Finna, Marc 21, RDA ja Melinda
Musiikin tiedonhaun tarpeita ja mahdollisuuksiakäsittelevä paneeli ja interaktiivinen työpaja, jossa aiheina mm. Finna, RDA ja Melinda.

Erkki Tolonen (Finnan pääsuunnittelija),
N.N. (Finnan käyttöliittymäsuunnittelija),
Minttu Hurme (Melindan tekninen ylläpitäjä),
Tapani Moisio ja Katarina Sornova (RDA-suomennoksesta vastaavat).
Muut puhujat vahvistetaan myöhemmin tässä kuussa.

12.00–13.15
Lounas (omakustanteinen)

13.00–13.15 
Musiikkikirjastoyhdistyksen kevätkokous jäsenistölle (Huom! Ajoitus päällekkäinen lounaan kanssa)

13.15–14.00
Keskustakirjasto Oodin musiikkipalvelut 2018
Lassi Kokkonen
Urpo Nylander

14.00–14.15
BTJ Finland
Heikki Karjalainen

14.15–15.00
Tampereen pääkirjasto Metson musiikkipalvelut
Juhani Koivisto
Jarkko Rikkilä

15.00
Puheenjohtajan loppusanat

Lisätietoja:
Tuomas Pelttari
pelttari@gmail.com
040 7645 526

* * *

Mark the Music – a course for librarians working with music

Göteborg
15.–16.6.2017

Mikäli sinua kiinnostaa lähteä kehittämään ammattitaitoasi ja tapaamaan kollegoita ympäri maailman, niin nyt siihen on hyvä tilaisuus. Ruotsin musiikkikirjastoyhdistys järjestää IAML:n kanssa konferenssin alan ajankohtaisista asioista.

Konferenssi järjestetään torstaina ja perjantaina 15.–16. kesäkuuta.2017 Göteborgissa.

Keskustelussa ja työpajoissa torstaina 15.6. painotus on musiikin tietokannoissa (RILMRISM jne.), joita esittelevät niiden parhaat asiantuntijat.

Perjantaina 15.6. on ohjelmassa luentoja ja havainnollistavia esityksiä käytännön musiikkikirjastotyöhön liittyen. Esitysten painopisteenä on yleisten kirjastojen musiikki ja esitystoiminnot teemalla musiikin tulevaisuus julkisissa kirjastoissa.

Kokouksen hinta on jäsenille 1400 SEK (n. 148 euroa)

Mikäli kiinnostuit, niin ilmoittaudu 26.5. mennessä osoitteeseen: Pia.Shekhter@ub.gu.se

Kiinnostuneet voivat olla yhteyksissä sihteeriin Ari-Pekka Lauhakari (ap.lauhakari@gmail.com) ja jos lähtijöitä on useampi voimme koordinoida yhteismatkan.

Mark the Music -ohjelma ja lisätietoja luettavissa sivulta Svenska musikbiblioteksföreningen (www.smbf.nu).

* * *

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n hallitus on tehnyt päätöksen virallisesta kannastaan RDA:n käyttöönotosta musiikin kuvailun suhteen. Päätös virallisesta kannaotosta 11.3.2016:

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry:n virallinen kanta RDA:n käyttöönottoon on se, että RDA-konversioiden valmistelussa tulee ottaa vakavasti huomioon kaikkien, myös yleisten kirjastojen, asiakastarpeet ja verkkopalvelut.

Monille musiikkikirjastotoimijalle näytti tulevan arvaamattomana ryppäänä tiedot RDA-kuvailun vaikutuksista musiikin kuvailuun. Viimeistään h
elmikuussa 2016 on käynyt selväksi, että pääesittäjän poistuminen määräävänä tekijätietona vaikuttaisi erityisesti yleisten kirjastojen asiakaspalveluun. Yleisten kirjastojen ilmaisemana huolenaiheena on erityisesti asiakkaille suunnatut verkkopalvelut, verkkokirjastojen ylläpito, tiedonhaku ja hakutulosten hallinta.

Musiikkikirjastoyhdistys pitää arvokkaana resurssina sitä, että yhdistyksen hallituksessa ovat edustettuna sekä erikoiskirjastot että tieteelliset ja yleiset kirjastot. Edustettuna on myös Luumu-ryhmä. Suomen musiikkikirjastoyhdistys käsittelee hallituksen kokouksissa RDA-kuulumisia keväästä 2016 lähtien säännöllisesti.

Kirjastot.fi:n Luumu-ryhmä-keskustelun RDA ja musiikki – Osa 1? vuorovaikutuksesta voi päätellä, että ajatustenvaihdolle on tarvetta. Musiikkikirjastoyhdistys edistää osaltaan tätä vaihtoa. Yksi yhdistyksen kevätseminaarin 29.4.2016 aiheista on kirjastojärjestelmät, ja niiden suhteen meneillään oleva murros. RDA:n mahdolliset edut ja solmukohdat liittyvät tähän suoraan. Parhaan lopputuloksen saavuttamiseksi on tärkeää punnita erilaisia vaihtoehtoja yhdessä.

Tuomas Pelttari
puheenjohtaja

Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

* * *

Yhdistyksen järjestämä jokakeväinen musiikkikirjastoseminaari on alan keskeisimpiä tapahtumia. Tampereen ammattitapaaminen on päivä, jona musiikkikirjastoaktiivit ympäri Suomea kokoontuvat. Koulutuspäivästä on tullut perinne, osa ammatti-identiteettiämme.

Seminaarien ohella yhdistys harjoittaa julkaisutoimintaa, pitää yhteyttä kansainvälisiin musiikkikirjastojärjestöihin, ottaa kantaa musiikkikirjastoalan kannalta tärkeisiin kysymyksiin ja tukee musiikin kansallista luetteloinnin ja sisällönkuvailun Luumu-ryhmän toimintaa.

Yhdistyksen edustajat osallistuvat kansainvälisen musiikkikirjastojen ja -arkistojen liiton IAML:n toimintaan. Toinen pohjoismais–balttilainen musiikkikirjastokokous The 2nd Baltic–Nordic Music Library Meeting järjestettiin Sibelius-Akatemian tiloissa Helsingissä elokuussa 2007.

Matti Pajuniemi: Aamunkoiton portit (2013).

Julkaisusarja – suomalaista musiikkikirjallisuutta

Keväällä 2017 yhdistyksen julkaisusarjassa on 187 nimekettä, uusimpana Heikki Poroilan teos Heikin blogi 2004–2013. Poroilan 2015 julkaistu kirja Frank Zappan sävellykset on jatkoa esittelevälle diskografialle Zappa äänitteillä. Matti Pajuniemen loppuunmyyty tietokirja Aamunkoiton portit – progressiivinen rock 1967–1979 julkaistiin vuonna 2013. Osa nimekkeistä on saatavana vain verkossa.

Intervalli

Vuosina 1988–2011 yhdistys julkaisi myös Intervalliamusiikkikirjastoalan omaa aikakausjulkaisua. Intervalli ilmestyi neljä kertaa vuodessa, myös verkkolehtivuosinaan 2006–2011.

Tule jäseneksi

Suomen musiikkikirjastoyhdistyksen jäseneksi voivat liittyä sekä henkilöt että yhteisöt. Voit liittyä jäseneksi täältä.

Vuosittaiset jäsenmaksut
Henkilöjäsen 20 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)
Yhteisöjäsen 40 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys) ja 80 € (Suomen musiikkikirjastoyhdistys + IAML)

Yhdistyksen jäsenet saavat jäsenmaksunsa vastineena kansainvälisen lehden Fontes artis musicae sekä oikeuden alennettuun osallistumismaksuun International Association of Music Libraries, Archives and Documentation Centresin konferensseihin ja kongresseihin. Jäsenet saavat myös ostaa yhdistyksen julkaisuja jäsenhinnoin.

Ota yhteyttä


Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry

c/o Tuomas Pelttari
Läntinen Pitkäkatu 8a C 12
20100 Turku
finland@iaml.info
+358 40 7646 526
  1. Saatavana olevat painetut julkaisut
  2. Loppuunmyydyt ja suljetut julkaisut
  3. Verkkojulkaisut
  4. Yhtenäistettyjen nimekkeiden ohjeluettelot
  5. Julkaisusarjan hakemistot

  IAMLlogo2016

 

YhdistyksenLogo

 

 

 

 

 

Sivua muokattu 29.3.2017