Tältä sivulta löydät linkkejä digitoituihin nuottijulkaisuihin ja musiikkiaiheisiin teksteihin. Vinkkaa puutteista ja muutoksista toimitukseen: tuomas.pelttari@kirjastot.fi.
Musiikkikirjastot.fi/Tiedonhaun avuksi on koonnut omalle sivulle suomalaisten kirjastojen ja muiden musiikkitahojen tietokantoja ja ulkomaisia yleistietokantoja.
Erillisenä listauksena lisäksi ulkomaisten kirjastojen, arkistojen ja tekijänoikeusjärjestöjen musiikkitietokantoja.
Nuotit netistä
Miten etsiä nuotteja verkosta? Alla olevasta listasta löydät ilmaisia taidemusiikin verkkolähteitä. Listassa on myös joitakin perinnemusiikin nuottisivustoja sekä virsiä.
Arkkiveisuja
Oulun kaupunginkirjastossa digitoituja arkkiveisutekstejä. Sisällöt ovat osa Digi-kirjaston kansallista palvelua.
Beethoven-Haus Bonn Digital Archives
Laaja tietokanta sisältää Ludvig van Beethovenin sävellysten käsikirjoituksia, ensipainoksia, kirjeitä sekä helppokäyttöisiä ääninäytteitä. Nuotinnosten monipuoliseen hakuun pääset täältä.
Choral Public Domain Library – CPDL ChoralWiki
Tekijänoikeudellisesti vapaiden kuorosävellysten sivusto. Scores-osiosta löytyy lähes 29 000 kuorosävellyksen nuotit yli 3 000 eri säveltäjältä. Palvelu on toteutettu hajautetusti wiki-muodossa. Osa nuoteista avautuu suoraan pdf-tietueina, osa täytyy ensin ladata zip-muodossa.
Doria-tietokanta
Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto, jossa on usean organisaation, mm. Sibelius-Akatemian tuottamaa sisältöä, joka sisältää runsaasti mm. suomalaisten säveltäjien käsikirjoitusten skannauksia.
IMSLP Petrucci Music Library
Erittäin laaja tekijänoikeudellisesti vapaan (taide)musiikin nuottien välityssivusto. Vuonna 2016 käyttäjille tulossa noin 22 dollarin vuosimaksu, joskin IMSLP (International Music Score Library Project) olisi käytettävissä tietyin rajoituksin myös maksutta. Keskustelua aiheesta IMSLP kotisivulla.
Kamulaari
Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa koottu sivusto, joka tarjoaa muun perinneaineiston lisäksi erillisen Sävelmäpankin, josta saa perinnesävelmien nuotinnoksia.
The Mutopia Project – Classical and contemporary music
Lähes 2 100 taidemusiikin teoksen nuotinnokset.
Neue Mozart-Ausgabe – NMA Online
Mozartin koko sävellystuotanto nuottimuodossa (PDF). Nuotit ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupalliseen tarkoitukseen.
Nuottiarkku | Perinnearkku
Pelimannikappaleiden nuotinnoksia PDF-tiedostoina. Nuottihakuja voi tehdä sekä sävel- että tanssilajin mukaan. Jaminuottiarkistoa ylläpitää Perinnearkku.
Sibley Music Library
Yli 23 000 taidemusiikin nuotinnosta.
Suomen Kansan eSävelmät
Suomalaisen kirjallisuuden seuran ja Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen toteuttama tietokanta, jossa on yli 8000 suomalaista kansansävelmää. Sivusto perustuu SKS:n julkaisemaan Suomen kansan sävelmiä -kokoelmaan. Lauluista on melodianuotinnukset sekä sanat. Sävelmiä voi myös kuunnella tietokoneella (Midi- ja Scorch -formaatit).
Vaccain laulukoulu
Sibelius-Akatemia on tuonut verkkoon Nicola Vaccain lauluoppaan Metodo pratico. 1830-luvulla julkaistu opas on yhä suosittu klassisen laulun opiskelun apuväline. Verkkoversiossa on laulujen nuotit ja soivat esitykset eri äänialoissa. Niiden avaamiseksi tietokoneessa tulee olla asennettuna Flash Player.
Veikko Juntusen nuotit
Oulun kaupunginkirjaston tarjoama palvelu, jonka kautta voi hyödyntää säveltäjä Veikko Juntusen digitoituja nuottikäsikirjoituksia. Sivusto on tehty Juntusen ja kirjaston yhteistyöllä.
Virret | Virsikirja.fi
Suomen ev.lut. kirkon virsikirjan virret. Erilaisia selausmahdollisuuksia. Sanat ja melodianuotti, uusimmissa virsissä myös sointumerkit.
Musiikkikirjallisuutta ja -artikkeleita verkossa
Blues News
Valikoima artikkeleita vuosien varrelta. Kattaa vain pienen osan lehden sisällöstä.
Erik August Hagfors – Toiminta Jyväskylän seminaarin musiikinlehtorina ja Suomen kuorolaulun kehittäjänä
Tekijä Erkki Forss (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)
Siellä missä asuu Ruusuritari – 40 vuotta musiikkia Turun kaupunginkirjastossa
Toimittaja Tuomas Pelttari (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)
Tietoa hyräillen
Musiikin melodiapohjaiset hakupalvelut Tekijä Jarkko Rikkilä (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)
Sivua päivitetty 8.4.2020.