Nuotteja netistä

Tältä sivulta löydät linkkejä digitoituihin nuottijulkaisuihin ja musiikkiaiheisiin teksteihin. Vinkkaa puutteista ja muutoksista toimitukseen: tuomas.pelttari@kirjastot.fi.

Musiikkikirjastot.fi/Tiedonhaun avuksi on koonnut omalle sivulle suomalaisten kirjastojen ja muiden musiikkitahojen tietokantoja ja ulkomaisia yleistietokantoja.

Erillisenä listauksena lisäksi ulkomaisten kirjastojen, arkistojen ja tekijänoikeusjärjestöjen musiikkitietokantoja.

Nuotit netistä

Miten etsiä nuotteja verkosta? Alla olevasta listasta löydät ilmaisia taidemusiikin verkkolähteitä. Listassa on myös joitakin perinnemusiikin nuottisivustoja sekä virsiä.

Arkkiveisuja

Oulun kaupunginkirjastossa digitoituja arkkiveisutekstejä. Sisällöt ovat osa Digi-kirjaston kansallista palvelua.

Beethoven-Haus Bonn Digital Archives

Laaja tietokanta sisältää Ludvig van Beethovenin sävellysten käsikirjoituksia, ensipainoksia, kirjeitä sekä helppokäyttöisiä ääninäytteitä. Nuotinnosten monipuoliseen hakuun pääset täältä.

Choral Public Domain Library – CPDL ChoralWiki

Tekijänoikeudellisesti vapaiden kuorosävellysten sivusto. Scores-osiosta löytyy lähes 29 000 kuorosävellyksen nuotit yli 3 000 eri säveltäjältä. Palvelu on toteutettu hajautetusti wiki-muodossa. Osa nuoteista avautuu suoraan pdf-tietueina, osa täytyy ensin ladata zip-muodossa.

Doria-tietokanta

Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto, jossa on usean organisaation, mm. Sibelius-Akatemian tuottamaa sisältöä, joka sisältää runsaasti mm. suomalaisten säveltäjien käsikirjoitusten skannauksia.

IMSLP Petrucci Music Library

Erittäin laaja tekijänoikeudellisesti vapaan (taide)musiikin nuottien välityssivusto. Vuonna 2016 käyttäjille tulossa noin 22 dollarin vuosimaksu, joskin IMSLP (International Music Score Library Project) olisi käytettävissä tietyin rajoituksin myös maksutta. Keskustelua aiheesta IMSLP kotisivulla.

Kamulaari

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa koottu sivusto, joka tarjoaa muun perinneaineiston lisäksi erillisen Sävelmäpankin, josta saa perinnesävelmien nuotinnoksia.

The Mutopia Project – Classical and contemporary music

Lähes 2 100 taidemusiikin teoksen nuotinnokset.

Neue Mozart-Ausgabe – NMA Online 

Mozartin koko sävellystuotanto nuottimuodossa (PDF). Nuotit ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

NuottiarkkuPerinnearkku

Pelimannikappaleiden nuotinnoksia PDF-tiedostoina. Nuottihakuja voi tehdä sekä sävel- että tanssilajin mukaan. Jaminuottiarkistoa ylläpitää Perinnearkku.

Sibley Music Library

Yli 23 000 taidemusiikin nuotinnosta.

Suomen Kansan eSävelmät

Suomalaisen kirjallisuuden seuran ja Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen toteuttama tietokanta, jossa on yli 8000 suomalaista kansansävelmää. Sivusto perustuu SKS:n julkaisemaan Suomen kansan sävelmiä -kokoelmaan. Lauluista on melodianuotinnukset sekä sanat. Sävelmiä voi myös kuunnella tietokoneella (Midi- ja  Scorch -formaatit).

Vaccain laulukoulu

Sibelius-Akatemia on tuonut verkkoon Nicola Vaccain lauluoppaan Metodo pratico. 1830-luvulla julkaistu opas on yhä suosittu klassisen laulun opiskelun apuväline. Verkkoversiossa on laulujen nuotit ja soivat esitykset eri äänialoissa. Niiden avaamiseksi tietokoneessa tulee olla asennettuna Flash Player.

Veikko Juntusen nuotit

Oulun kaupunginkirjaston tarjoama palvelu, jonka kautta voi hyödyntää säveltäjä Veikko Juntusen digitoituja nuottikäsikirjoituksia. Sivusto on tehty Juntusen ja kirjaston yhteistyöllä.

Virret | Virsikirja.fi

Suomen ev.lut. kirkon virsikirjan virret. Erilaisia selausmahdollisuuksia. Sanat ja melodianuotti, uusimmissa virsissä myös sointumerkit.

Musiikkikirjallisuutta ja -artikkeleita verkossa

Blues News

Valikoima artikkeleita vuosien varrelta. Kattaa vain pienen osan lehden sisällöstä.

Erik August Hagfors – Toiminta Jyväskylän  seminaarin musiikinlehtorina ja Suomen kuorolaulun kehittäjänä

Tekijä Erkki Forss (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Siellä missä asuu Ruusuritari – 40 vuotta musiikkia Turun kaupunginkirjastossa

Toimittaja Tuomas Pelttari (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Tietoa hyräillen

Musiikin melodiapohjaiset hakupalvelut Tekijä Jarkko Rikkilä (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Musiikkikirjastot.fi

Sivua päivitetty 8.4.2020.