Musiikin tiedonhaun yleisiä apuvälineitä

ACE – ASCAP

Suuren yhdysvaltalaisen musiikin tekijänoikeusjärjestön tietokanta, josta voi etsiä myös levyttämättömiä sävellyksiä.

AllMusic

Perinteinen ja erittäin laaja yleinen äänitetyn musiikin hakupalvelu, jonka tarjoamat tiedot ovat usein tarkistamattomia. Samannimisten artistien tunnistaminen on aika vaikeata, koska AllMusic ei edes pyri kunnolliseen yksilöimiseen.

BMI

Yhdysvaltalainen musiikin alan tekijänoikeusjärjestö, jonka tietokannassa on tietoja yli 10,5 miljoonasta sävelmästä. BMI edustaa 700 000 lauluntekijää, säveltäjää ja kustantajaa.

CastAlbumDataBase

Laaja historiallinen musikaalitietokanta (1884-2007), jota ei kuitenkaan enää pidetä yllä.

Discogs

Erittäin laaja äänitetietokanta, jonka kautta voi etsiä myös harvinaisempia artisteja ja levytyksiä. Discogsin oman ilmoituksen mukaan tietokannassa on yli 6,5 miljoonan julkaisun tiedot, yli 4,2 miljoonaa muusikkoa ja reilusti yli 800 000 levymerkkiä. Discogs tarjoaa runsaasti erikielisiä nimenmuotoja, joten sen avulla voi löytää myös harvinaisempien kielten mukaisia esittäjiä.

Finnish Music Directory

Music Finland -organisaation tuottama laaja – vaikka ei mitenkään täydellinen – ja monipuolinen linkkisivusto, joka kattaa suomalaisen musiikkialan kaikki keskeiset toimintamuodot. Linkkejä voi hakea sekä aihepiirin että musiikillisen genren mukaan. Englanninkielinen palvelu tarjoaa seuraavat aihepiirit: Associations – Distributors – Education & Research – Festivals – Information services – Management & Booking – Media – Orchestras – Publishers – Record Companies – Venues.

Frank monihaku

Etsi musiikkia suomalaisista kirjastoista. Frank monihaulla voi myös musiikkiaineistoon liittyviä tiedonhakuja kohdistaa samanaikaisesti useampaan kirjastoon. Varsinaista musiikkikirjastoihin kohdistuvaa hakua ei kuitenkaan ole olemassa.

Grove online (Oxford Music Online)

Maailman suurin englanninkielinen taidemusiikin verkkotietosanakirja. Palvelu on maksullinen, mutta jotkut kirjastot tarjoavat käyttömahdollisuuden kirjaston tiloissa.

The Internet Movie Database (IMDb)

Laaja yhdysvaltalainen elokuvatietokanta, joka sisältää perusteelliset tiedot elokuvien musiikista.

Lied Art Song and Choral Text -tietokanta

Laaja kansainvälinen laulutekstien tietokanta, jota pidetään yllä vapaaehtoisvoimin. Tietokannassa on runsaasti myös suomalaisia laulutekstejä.

Liveplasma

Hae ja kuuntele kartan avulla samankaltaisia bändejä ja artisteja. Hakutulosten rinnalla olevat levynkansikuvat toimivat linkkeinä sivulle verkkokauppaan amazon.com.

Mikä musiikki soi ohjelmassa?

Yleisradion ohjelmissa soitettua musiikkia voi jäljittää sekä ohjelmatietojen perusteella että lähettämällä kysymys sähköpostitse osoitteella ohjelmapalaute@yle.fi. Sähköisesti kysyvällä täytyy olla tiedossaan päivämäärä, kellonaika ja se kanava, jolla musiikki on soinut.

Musiikkitieto

Riihimäen musiikkiopiston opettajan Sakari Hildénin kokoama kolmitasoinen musiikkitiedon verkkokurssi.

Requiem.fi

Pentti Kaupin ja Pentti Ruokosen pitkäaikaiseen harrastukseen perustuva erityissivusto, jonka ytimenä on requiem-levytysten laaja diskografia.

Rockdata

Jarmo Latva-Äijön eli Latviksen pitkäikäinen ja perusteellinen suomalaisen rock-maailman linkkisivusto. Rockdata listaa mm. levy-yhtiöitä, musiikkiin liittyviä huoltopalveluita, ohjelmatoimistoja, alan järjestöjä, tapahtumia, levytysstudioita, fanisivuja, musiikkilehtiä, äänitevalmistamoja jne.

Soundtrack

Elokuva- ja televisiomusiikin tietokanta.

Suomalaiset musiikkibibliografiat ja diskografiat vuoteen 1998

Tekijät Seija Lappalainen ja Maija Suhonen (Suomen musiikkikirjastoyhdistys). Bibliografia on erittäin kattava noin vuoteen 1998, sen jäålkeen tietokantaa ei ole päivitetty, koska ajantasaisen tiedon saa Fennica-tietokannasta, joskaan ei vaivattomasti. Diskografiat saa asiasanahaulla diskografiat, mutta erityyppisiä bibliografioita joutuu etsimään mm. hakusanoilla säveltäjien teosluettelot, nuottijulkaisut : luettelot jne.

Tekijänoikeus

Kysy tekijänoikeudesta
Elokuvien esittäminen ja markkinointi kirjastoissa
Tekijänoikeuteen liittyviä tiedonlähteitä ja järjestöjä

Teoston teostietokanta (vain sopimuksen perusteella)

Säveltäjäin tekijänoikeustoimisto Teosto ry pitää yllä tietokantaa suomalaisista sävellyksistä. Tietokanta ei ole vapaasti selattavissa, vaan edellyttää verkkopalvelusopimuksen tekemistä Teoston kanssa.

Virsikirja

Sivustolta voi valita evankelis-luterilaisen kirkon virsiä, ja tehdä hakuja alla olevien kategorioiden avulla. Ruotsinkieliset virret ovat haettavissa sivulta Psalmbok.

World Music Center

World Music Center on yksi maailmanmusiikin johtavista toimijoista. WMC-verkkosivut käsittelevät maailmanmusiikkia laveasti eri näkökulmista. Sivustolla on uutisia, esittelyitä, arvosteluita ja oppaita maailmanmusiikkiin. World Music Center tuottaa suosittua CD-sarjajulkaisua Rough Guide.

Musiikkikirjastot.fi

  • Johanna, kuukauden levy-yhtiö! Pasilan kirjaston esillepano. #lp #cd #vinyl #vinyyli #johanna #rock #Suomi
  • Löytöretki musiikkiosastolla? Kyllä! Kirjastokaistan neliosainen sarja tulossa syyskuussa. Traileriin etusivulta ➡️ www.musiikkikirjastot.fi.