Nuotteja netistä, äänitteitä verkosta

Tältä sivulta löydät linkkejä digitoituihin nuottijulkaisuihin, verkkoäänitteisiin ja musiikkiaiheisiin teksteihin. Vinkkaa puutteista ja muutoksista toimitukseen (pelttari@gmail.com).

Nuotteja netistä

Miten etsiä nuotteja verkosta? Alla olevasta listasta löydät ilmaisia taidemusiikin verkkolähteitä. Listassa on myös joitakin perinnemusiikin nuottisivustoja sekä virsiä.

Beethoven-Haus Bonn Digital Archives

Laaja tietokanta sisältää Ludvig van Beethovenin sävellysten käsikirjoituksia, ensipainoksia, kirjeitä sekä helppokäyttöisiä ääninäytteitä. Nuotinnosten monipuoliseen hakuun pääset täältä.

Choral Public Domain Library – CPDL ChoralWiki

Tekijänoikeudellisesti vapaiden kuorosävellysten sivusto. Scores-osiosta löytyy lähes 29 000 kuorosävellyksen nuotit yli 3 000 eri säveltäjältä. Palvelu on toteutettu hajautetusti wiki-muodossa. Osa nuoteista avautuu suoraan pdf-tietueina, osa täytyy ensin ladata zip-muodossa.

Doria-tietokanta

Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto, jossa on usean organisaation, mm. Sibelius-Akatemian tuottamaa sisältöä, joka sisältää runsaasti mm. suomalaisten säveltäjien käsikirjoitusten skannauksia.

eConcerthouse – Nuottikirjasto – Online sheet music library | Väliaikaisesti pois käytöstä

Oulun seudun ammattikorkeakoulun kirjaston ja eConcerthousen yhteistyönä tuottama tekijänoikeudellisesti vapaan nuottimateriaalin välityspalvelu. Suunnittelija ja toimittaja on Tiina Tolonen. Nuotinnosten käyttämiseksi täytyy ladata ja asentaa käyttäjän koneelle maksuton Scorch-ohjelma.

IMSLP Petrucci Music Library

Erittäin laaja tekijänoikeudellisesti vapaan (taide)musiikin nuottien välityssivusto. Vuonna 2016 käyttäjille tulossa noin 22 dollarin vuosimaksu, joskin IMSLP (International Music Score Library Project) olisi käytettävissä tietyin rajoituksin myös maksutta. Keskustelua aiheesta IMSLP kotisivulla.

Kamulaari

Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulussa koottu sivusto, joka tarjoaa muun perinneaineiston lisäksi erillisen Sävelmäpankin, josta saa perinnesävelmien nuotinnoksia.

The Mutopia Project – Classical and contemporary music

Lähes 2 100 taidemusiikin teoksen nuotinnokset.

Neue Mozart-Ausgabe – NMA Online 

Mozartin koko sävellystuotanto nuottimuodossa (PDF). Nuotit ovat vapaasti käytettävissä ei-kaupalliseen tarkoitukseen.

NuottiarkkuPerinnearkku

Pelimannikappaleiden nuotinnoksia PDF-tiedostoina. Nuottihakuja voi tehdä sekä sävel- että tanssilajin mukaan. Jaminuottiarkistoa ylläpitää Perinnearkku.

Sibley Music Library

Yli 22 000 taidemusiikin nuotinnosta.

Suomen Kansan eSävelmät

Suomalaisen kirjallisuuden seuran ja Jyväskylän yliopiston musiikin laitoksen toteuttama tietokanta, jossa on yli 8000 suomalaista kansansävelmää. Sivusto perustuu SKS:n julkaisemaan Suomen kansan sävelmiä -kokoelmaan. Lauluista on melodianuotinnukset sekä sanat. Sävelmiä voi myös kuunnella tietokoneella (Midi- ja  Scorch -formaatit).

Vaccain laulukoulu

Sibelius-Akatemia on tuonut verkkoon Nicola Vaccain lauluoppaan Metodo pratico. 1830-luvulla julkaistu opas on yhä suosittu klassisen laulun opiskelun apuväline. Verkkoversiossa on laulujen nuotit ja soivat esitykset eri äänialoissa. Niiden avaamiseksi tietokoneessa tulee olla asennettuna Flash Player.

Veikko Juntusen nuotit

Oulun kaupunginkirjaston tarjoama palvelu, jonka kautta voi hyödyntää säveltäjä Veikko Juntusen digitoituja nuottikäsikirjoituksia. Sivusto on tehty Juntusen ja kirjaston yhteistyöllä.

Virret | Virsikirja.fi

Suomen ev.lut. kirkon virsikirjan virret. Erilaisia selausmahdollisuuksia. Sanat ja melodianuotti, uusimmissa virsissä myös sointumerkit.

Äänitteitä netistä

Archive.org | The Great 78 Project

Tekijänoikeudellisesti vapaan aineiston verkkoarkisto, joka tarjoaa mm. laajan valikoiman 78-kierroksen savikiekkoja digitoituna.

– The Great 78 Project! Listen to this collection of 78rpm records and cylinder recordings released in the early 20th century. These recordings were contributed to the Archive by users through the Open Source Audio collection. Also the Internet Archive has digitized many.

– Artists available here include Ada Jones, Caruso, Eddie Cantor, Edison Concert Band, Harry MacDonough, Len Spencer, Paul Whiteman, and many others.

Doria-tietokanta

Kansalliskirjaston ylläpitämä julkaisuarkisto, jossa on usean organisaation, mm. Sibelius-Akatemian tuottamaa sisältöä. Äänitteiden näkökulmasta tärkein Dorian alla oleva tietokanta on Raita.

Jamendo

Vapaaksi lisensoidun musiikin jakeluun keskittynyt verkkosivusto ja musiikkiyhteisö. Kaikki Jamendossa tarjolla oleva musiikki on laillisesti ja vapaasti ladattavissa sekä käytettävissä ja edelleen jaeltavissa artistin valitseman lisenssin ehtojen mukaisesti.

Metso LIVE

Tampereen pääkirjaston musiikkiosastolla järjestettävien elävien konserttien ja haastatteluiden (haastattelijana Juhani Koivisto) sarja, jossa kuullaan kotimaisia artisteja. Pidettyjä konsertteja voi kuunnella YouTuben kautta.

Raita-tietokanta

Tietokanta sisältää tekijänoikeusvapaita kotimaisia äänitteitä ja niihin liittyviä diskografisia taustatietoja. Tekijänoikeudellisesti vapaita äänitteitä voi verkon kautta kuunnella tai ladata omalle koneelle (formaattina mp3). Tekijänoikeuden edelleen suojaamia äänitteitä voi kuunnella Kansalliskirjaston musiikkikirjaston tiloissa. Raita-tietokanta on osa Vuosisadan äänet -hanketta.

Soundcloud-HelMet

HelMet-kirjastojen Soundcloud-palveluun siirtämiä tekijänoikeudellisesti vapaita äänitteitä.

Spotify

Ruotsissa toimiva kaupallinen verkkokuuntelupalvelu, jota voi nykyään käyttää sekä erillisen ohjelman asentamalla että suoraan selaimessa toimivan version avulla. Spotify tarjoaa kolme erilaista versiota. Ilmaisversiossa Spotify Free joutuu kuuntelemaan mainoksia, ja Spotify Premium tarjoaa 9,99 euron kuukausimaksulla myös mobiililaitteissa kuuntelemisen mahdollisuuden.

Äänitehosteita Yleltä

Yleisradion tarjoama maksuttomien äänitehosteiden palvelusivusto. Ääniä saa vapaasti ladata ja käyttää ei-kaupallisesti.

Musiikkikirjallisuutta ja -artikkeleita verkossa

Arkkiveisuja

Oulun kaupunginkirjastossa digitoituja arkkiveisutekstejä. Sisällöt ovat osa Digi-kirjaston kansallista palvelua.

Blues News

Valikoima artikkeleita vuosien varrelta. Kattaa vain pienen osan lehden sisällöstä.

Erik August Hagfors – Toiminta Jyväskylän  seminaarin musiikinlehtorina ja Suomen kuorolaulun kehittäjänä

Tekijä Erkki Forss (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Siellä missä asuu Ruusuritari – 40 vuotta musiikkia Turun kaupunginkirjastossa

Toimittaja Tuomas Pelttari (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Tietoa hyräillen

Musiikin melodiapohjaiset hakupalvelut Tekijä Jarkko Rikkilä (Suomen musiikkikirjastoyhdistys)

Musiikkikirjastot.fi

Sivua päivitetty 29.1.2019.